Digitale fotografie 3 @home

Deze cursus is voorlopig volzet.
Stuur een berichtje naar joan@cvoscala.net en we houden je op de hoogte van zodra er extra plaatsen voorzien werden.

Digitale fotografie 3: Speciale technieken

“Maak indrukwekkende opnames met bijzondere technieken”

De online cursus Digitale fotografie 3 bij CVO Scala is niet gebonden aan vaste uren of aan een vaste lesplaats. Je krijgt de mogelijkheid om op eigen tempo bijzondere fotografietechnieken aan te leren. De meeste lessen kan je volgen en de meeste opdrachten kan je uitvoeren met een compactcamera al is een spiegelreflexcamera of een compacte systeemcamera aanbevolen. Ook een statief is nodig. In de videolessen komen opnieuw een aantal camera-accessoires aan bod. Het is niet de bedoeling en ook niet nodig dat je deze ook allemaal aankoopt. Voor geen enkele van de opdrachten zijn extra accessoires vereist.

“Fotografie en fotobewerking”

Online cursus digitale fotografie 3: 360° panoramafoto

De meeste technieken uit deze boeiende en veelzijdige lessenreeks vereisen nabewerking op de computer met de programma's van Adobe of met gratis software.

 • - Maak landschaps- en portretfoto's en bewerk deze op de computer tot krachtige zwart-wit foto's.
 • - Leer 360° panorama-opnames maken en samenvoegen tot een brede foto of tot een 'kleine planeet'.
 • - Stel je camera in om een reeks opnames te maken van traag bewegende onderwerpen en maak er een indrukwekkende timelapse video of tijdsopname van.
 • - Maak twee opnames van een onderwerp en stel ze samen tot een stereo- of 3D-foto, een foto met diepte.
 • - Belicht stillevens, gebouwen of zelfs landschapselementen met zaklampen en maak zo unieke, schilderij-achtige foto's.

“Laat je inspireren door beroemde fotografen uit het heden en het verleden ”

Online cursus digitale fotografie 3: Landschapsfoto in de stijl van Ansel Adams
 • - Maak kennis met het pionierswerk van landschapsfotograaf Eadweard Muybridge die voor het eerst, aan de hand van foto's, bewegende beelden maakte. We bekijken hoe je vandaag met een uitgebreide reeks opnames een indrukwekkende timelapse video kan maken.
 • - Muybridge inspireerde op zijn beurt fotograaf Ansel Adams die vooral bekend werd met zijn sterk bewerkte maar krachtige zwart-wit landschapsfoto's. We analyseren hoe Adams zijn opnames bewerkte in de donkere kamer en hoe we dit vandaag kunnen uitvoeren via Lightroom of gratis programma's.
 • - We laten ons ook inspireren door de Vlaamse fotograaf Stephan Vanfleteren en zijn prachtige zwart-wit karakterkoppen van vissers, mijnwerkers en bekende mensen. Met een stappenplan voor de opnames én voor de nabewerking kan je zelf ook sprekende portretfoto's in zijn kenmerkende stijl proberen te maken.

“Fotograferen op reis”

Online cursus digitale fotografie 3: Fotograferen op reis

Maak je de meeste foto's wanneer je op reis bent? Dan zijn de laatste drie lessen uit deze lessenreeks zeker iets voor jou. Je zal er heel wat tips en inspiratie in vinden voor een geslaagde fotografiereis.

 • - Bekijk via Google Earth en apps op een smartphone wat de beste tijdstippen zijn om een onderwerp te fotograferen.
 • - We bekijken welke objectieven en accessoires nuttig zijn om mee te nemen op reis.
 • - Verneem hoe je foto's die je hebt moeten verwijderen van het geheugenkaartje toch nog kan terughalen.
 • - Geotaggen, het koppelen van locatiegegevens aan foto's, is een must voor elke reizende fotograaf en niet zo moeilijk om te realiseren. Zo kan je jaren na de opname nog precies achterhalen waar je een foto nam.
 • - Maak vanaf statief of zelfs uit de hand een hele reeks opnames van een landschap en bewerk ze achteraf op de computer zodat het resultaat op een foto met een zeer lange sluitertijd lijkt.
 • - Leer hoe je toeristenvrije foto's neemt, in één opname of in meerdere opnames die je via Photoshop samenvoegt.

“Duur en kostprijs van de cursus”

De cursus loopt over 20 weken. Alle opdrachten moeten voor het einde van de 20e week ingediend zijn. Nadien krijg je nog minstens twee extra maanden toegang tot de videolessen en het cursusmateriaal.

De cursus kost slechts €90,00 (+€3,00 bijdrage voor het software-aanbod). Indien je dat wenst, kan je bij de inschrijving een factuur aanvragen (b.v. als zelfstandige, voor je werkgever of bij betaling met KMO-portefeuille). Ben je werknemer, dan kan je voor deze cursus tot 60 uren Vlaams opleidingsverlof opnemen! Kan je gebruik maken van opleidingscheques, dan kan je tot €46,50 besparen op deze cursus!

“Hoe inschrijven voor deze cursus?”

De cursus Digitale fotografie 3 @home is volzet voor september 2024.
Stuur een berichtje naar joan@cvoscala.net en we brengen je op de hoogte van zodra je opnieuw kan inschrijven.

“Grote korting voor Adobe Creative Cloud”

Je kan het inschrijvingsgeld voor deze cursus snel terugverdienen. Als cursist van CVO Scala kan je een jaarabonnement op 'Adobe Creative Cloud - Alle apps' aankopen voor slechts €89,95 in plaats van €235,95. Je krijgt dan o.a. deze programma’s een jaar lang ter beschikking: Lightroom, Photoshop, Illustrator, InDesign, Premiere Pro, Dreamweaver en Acrobat Pro. In het jaarabonnement zit ook 100 Gb cloudopslag.

Online cursus digitale fotografie: Grote korting voor Adobe Creative Cloud

Wat cursisten vertellen
Enkele reacties na anonieme bevraging

Ik ben fan van @home lessen! Een geweldige formule. Je neemt de leerstof door wanneer het best voor je past. En om niet te veel vragen te moeten stellen kan je de lessen zoveel bekijken als je wilt. Als er vragen zijn kunnen we altijd op een duidelijke en uitgebreide antwoord van de docent rekenen. Ik raad de lessen altijd aan aan mensen die ook met (hobby)fotografie bezig zijn.


Heel tevreden! Leer er enorm veel bij! Altijd heel goed uitgelegd!


De lessen fotografie blijven me boeien en worden dan ook in volle verwachtingen ingevuld door Joan.


Het voordeel van de online cursussen is dat ik de lessen op eigen tempo kan bekijken. Als er een opdracht is herbekijk ik de les en kan samen met de docent de handelingen in Lightroom of een ander voorgesteld programma volgen. Het zijn weer interessante onderwerpen, behalve 3D fotografie zie ik me nadien niet meer doen. Trouwens, ik ben grote fan van Stephan Vanfleteren en Filip Naudts. Misschien een fototentoonstelling bezoeken met de groep zou een fijn idee zijn! Een grote pluim voor de docent Joan Staels.


De cursus is een uitdaging en vind ik interessant om volgen, de lessen worden klaar en duidelijk uitgelegd.


Een kleine tip misschien. bij het starten van de cursus of inschrijving misschien even melden welke accessoires je nodig hebt. bv een 3D bril, instelslede etc... dan kan je voor aanvang dit misschien al aanschaffen. Ik heb het mij nog niet beklaagd van alle drie de cursussen , ik leer nog altijd bij, vindt het top !! Altijd zeer snel een antwoord, eerlijke opmerkingen waaruit je bijleert, super tevreden.


Ik ervaar het als heel saai ! Ik volg liever klassikaal les met interactie. In de toekomst volg ik geen online lessen meer, jammer van mijn inschrijvingsgeld


Ik vond deze reeks ook fantastisch. Ik heb er enorm van genoten. En dit brengt een moeilijk vraag mee: kan er nog een vierde reeks komen?


Toen ik aan fotografie 1 begon was ik totaal leek in de wereld van fotografie. Dus elke opdracht bengt mij uit mijn comfortzone. Maar door de duidelijke uitleg, niet alleen in de lessen maar ook bij de opdrachten breng ik ze tot een, voor mij, mooi resultaat.

Inschrijven

Aanbod september 2024

Digitale fotografie 3 @home

Deze cursus is voorlopig volzet.
Stuur een kort bericht naar joan@cvoscala.net indien je verwittigd wil worden wanneer er extra plaatsen voorzien worden.

Voordelen

Opleiding erkend door de Vlaamse overheid

Referentie ODB: ODB-Y00463-002
Officiële benaming: ICT in een Creatieve Context - Creatief met afbeeldingen: complexe bewerkingen.

Cursus komt in aanmerking voor:

Vlaams opleidingsverlof
Krijg tot 60 uur betaald opleidingsverlof
Opleidingscheques
50% van het inschrijvingsgeld terugbetaald

Begeleiding door ervaren vakleerkracht
Microsoft 365 inbegrepen

Word, Excel, Powerpoint, Publisher en meer...

62% korting voor Adobe Creative Cloud

Lightroom, Photoshop, Illustrator, Premiere, InDesign, Dreamweaver en meer...

Overzicht lessen

Alle videolessen, oefeningen en ander lesmateriaal zijn bij de start van de cursus meteen beschikbaar in de leeromgeving.

Zwart-wit fotografie is nog steeds actueel. In deze eerste les verneem je hoe je dankzij digitale kleurfilters contrastrijke en sprekende zwart-witfoto's maakt. Met een rode kleurfilter maak je landschapsfoto's contrastrijker en portretfoto's zachter. Een dergelijke digitale kleurfilter kan al tijdens de opname toegepast worden via de beeldstijl Monochroom van de camera.

Je kan rechtstreeks via de camera zwart-witfoto's maken, maar je krijgt meer mogelijkheden via de computer, zeker wanneer je in Raw fotografeert. De kennis over kleurfilters uit de vorige les komt van pas wanneer we Rawfoto's gaan omzetten naar zwart-wit in Photoshop. JPG-foto's kan je niet alleen in Photoshop en Photoshop Elements maar ook in het gratis programma Silver Efex Pro omzetten naar zwart-wit. Dit laatste programma heeft verrassend veel bewerkingsmogelijkheden en dus de moeite waard om uit te proberen.

In deze les leer je portretfoto's maken in de stijl van Stephan Vanfleteren, een bekende Vlaamse portretfotograaf. Zijn stijl wordt gekenmerkt door een  indringende blik, een beperkte scherptediepte en de zeer contrastrijke zwart-wit nabewerking. 

Na tips voor de fotoshoot volgt het stappenplan voor de bewerking van de opnames. Zowel Lightroom als gratis software komt aan bod.

Ansel Adams was één van de meest bekende landschapsfotografen en is nog steeds een bron van inspiratie voor de huidige generatie fotografen. Ontdek zijn visie op landschapsfotografie, het zone-systeem en wat hij bedoelde met visualisatie.

Ansel Adams was niet alleen een geniaal fotograaf, maar had ook het talent om foto's te bewerken tot krachtige, kunstzinnige foto's. Tegenhouden, doordrukken, maskeren en andere technieken die Adams in de donkere kamer uitvoerde, zullen wij uitvoeren op de computer. Met Lightroom of Photoshop maar ook met het gratis programma Silver Efex Pro gaan we kleurrijke foto's omzetten naar krachtige zwart-witfoto's in de stijl van Adams met aandacht voor zijn zone-systeem.

Pleinen, landschappen en interieurs zijn vaak in alle kijkrichtingen mooi en interessant. Het zijn ideale onderwerpen om in een 360° panoramafoto vast te leggen. De snelste manier om zo'n foto te maken is via een 360° camera die ook gedemonstreerd zal worden in de les. Ook met een drone kan je indrukwekkende 360° panoramafoto's maken.

Verder in deze les bespreken we hoe je met jouw digitale camera een perfecte reeks opnames maakt om nadien op de computer samen te voegen tot een brede panoramafoto. Een statief is noodzakelijk, een instelslede, die je nog kent van de les over macrofotografie, is eveneens nuttig net als een L-bracket. Maar ook zonder deze laatste accessoires kan je 360° foto's maken.

Een sferische panoramafoto toont alles vanaf het punt van de camera, niet alleen 360° rondomrond, maar ook 180° in de hoogte. Deze kortere videoles zal vooral fotografen die een fisheye- of een ultrabreedhoekobjectief bezitten zeker aanspreken. Met een slimme en goedkope techniek kan je met een dergelijk objectief relatief eenvoudig een reeks opnames voor een 360° of sferische panoramafoto maken... uit de hand!

Na de opnames voor een panoramafoto volgt een spannend moment: zullen de opnames naadloos samengevoegd kunnen worden? Voor 360° panoramafoto's zullen we beroep doen op speciale software. We bespreken zowel het commerciële programma PTGUI als het gratis programma Hugin. In beide programma's maak je zowel vlakke foto's als zogenaamde kleine planeetfoto's. Met PTGUI kan je panoramafoto's ook interactief maken.

Op het einde van de les verneem je of Photoshop of Lightroom geschikt zijn om een 360° panoramafoto samen te stellen.

Stereofotografie bestaat als sinds de beginjaren van de fotografie. Camera's met twee objectieven legden beelden vast waarin je achteraf diepte in het onderwerp kon zien. Geen gek idee, want waarom zou een camera maar één objectief mogen hebben terwijl wij de wereld aanschouwen met twee ogen?

We starten de les met demonstraties van een digitale 3D compactcamera en accessoires voor het maken van 3D foto's met een gewone camera. Fotografeer je vooral landschappen en statische onderwerpen? Goed nieuws, want deze onderwerpen kan je ook zonder enig accessoire in 3 dimensies vastleggen. De camera goed instellen en een techniek correct toepassen en je kan achteraf jouw onderwerp met diepte bekijken, bijvoorbeeld op een 3D televisie.

Aan de hand van twee opnames die vanaf een verschillend standpunt werden gemaakt, kan je een stereofoto maken. We gebruiken hiervoor gratis software. Het eindresultaat kan een mpo-bestand zijn dat geschikt is voor een digitale televisie. Ondersteunt jouw televisie geen 3D, dan kan je de foto's afwerken tot een anaglyph, een jpg-foto die je moet bekijken met een kleurrijk 3D brilletje met een rode en een cyaankleurige helft.

Je hebt ze ongetwijfeld al meermaals gezien: videobeelden van snel bewegende wolken, van snel ontluikende bloemen of van een snelle overgang tussen dag en nacht. Deze timelapse video's of tijdsopnames kan je ook zelf maken met bijna elke digitale camera. De camera moet simpelweg over een bepaalde periode foto's maken met een bepaald interval. Hopelijk beschikt jouw camera over een ingebouwde intervalfunctie zodat je deze techniek gemakkelijk kan toepassen. Indien niet, dan zal een programmeerbare draadontspanner, een trigger of een app op jouw smartphone de oplossing zijn. 

In deze les leer je de camera goed in te stellen om de opnames voor een tijdsopname te maken.

Nadat de opnames voor een tijdsopname klaar zijn, zetten we de computer aan het werk om de fotoreeks om te zetten naar een videobestand. We passeren via Lightroom waar we een fotoreeks, na eventuele bewerking, zullen samenvoegen tot een videobestand. Ook via Photoshop kan je een video maken van de reeks opnames.

Voor wie niet over Lightroom of Photoshop beschikt, tonen we een alternatieve werkwijze via gratis software zoals DaVinci Resolve en Time-Lapse Tool.

Picasso deed het al in 1949: tekeningen maken met licht. Ook vandaag kan je deze creatieve belichtings- en fotografietechniek uitvoeren. Ben je geen Picasso, dan kan je ook abstracte lijnen tekenen of gewoon schrijven met licht. Je kan de techniek ook gebruiken om iets toe te voegen aan nachtopnames op reis.

Met de techniek 'Schilderen met licht' belicht je een onderwerp met een kleine lichtbron zoals een zaklamp. Vooral voor stillevens is deze techniek handig en kan het schilderij-achtige foto's opleveren. Het kan zeker ook toegepast worden om creatieve interieur- en landschapsfoto's te maken. Je hebt enkel een camera op een statief nodig en een donkere ruimte. Let op: deze techniek kan verslavend zijn :-).

Een goede voorbereiding voorkomt frustraties op reis. Daarom start de videoles met enkele tips om beter voorbereid op reis te vertrekken. We overlopen ook welke objectieven en andere accessoires nuttig kunnen zijn voor de reizende fotograaf.

Verder in deze videoles verneem je hoe je, uit de hand, in zeer donkere lichtomstandigheden toch een scherpe, ruisvrije foto kan bekomen door meerdere opnames te maken en deze te combineren in Photoshop. Zo kan je misschien een prime-objectief thuis laten.

Wanneer een foto voorzien is van een geotag, dan kan je op een kaart de exacte locatie achterhalen van waar de foto werd genomen. Om een fotobestand te voorzien van zo'n handige tag is een gps nodig, in de camera of in jouw smartphone. Voor dit laatste heb je een speciale app nodig die deze geotags tijdens je reis verzamelt. Achteraf op de computer kan je die tags koppelen aan jouw foto's. Hoe dat verloopt, kom je te weten in deze videoles. 

Heb je per ongeluk foto's of video's gewist van het geheugenkaartje of zelfs per ongeluk het kaartje geformatteerd? Geen paniek: stop met opnames maken en ga verder op een reservekaartje. Op de computer kan je met gratis software de gewiste foto's nog terughalen. In de videoles worden twee programma's voor dit doeleinde uitgebreid toegelicht.

Reisbrochures tonen drukken toeristische plekken in steden vaak zonder één toerist in beeld. Deze foto's zijn vaak net na zonsopgang gemaakt. Maar wat als je ook overdag weinig of geen toeristen in beeld wil hebben? In deze les zie je meerdere trucjes om dit voor mekaar te krijgen, met en zonder accessoires. Met de hulp van Photoshop kan je toeristen uit je beeld halen, misschien zelfs volledig automatisch.

In landschapsfoto's leveren lange sluitertijden vaak mooie beelden op. Je hebt dan een statief en een ND1000-filter nodig. Maar met een beetje geduld kan je ook zonder donkere grijsfilter en zelfs uit de hand dergelijke sfeervolle landschapsfoto's maken, al heb je achteraf wel de hulp van Photoshop nodig.

Leraar Joan Staels

Uw leraar

Joan Staels is fotograaf en reportagemaker en werkte ondermeer voor Vlaamse Uitgeverijen zoals Lannoo en Pelckmans. Hij publiceerde meerdere boeken over digitale fotografie en fotobewerking in eigen beheer. Joan heeft meer dan 30 jaar onderwijservaring.

Praktische info

Aantal lessen: 17
Prijs cursus: €93

De cursus start opnieuw in
september 2024

Inschrijven kan online (zie hierboven) of via één van de secretariaten.