Lightroom 1 @home

Voor deze cursus kan je nu online inschrijven. Start vanaf maandag 2 september 2024 met de lessen!

Foto's organiseren en bewerken met Adobe Lightroom Classic

Klik op de afspeelknop hierboven en bekijk een korte video over deze cursus.

“Ontdek op eigen tempo dit veelzijdige programma voor het beheren en bewerken van foto's.”

Adobe Lightroom Classic is voor veel fotografen het enige fotobewerkingsprogramma dat ze nodig hebben. Het is dan ook een krachtig programma met veel mogelijkheden om digitale foto's te organiseren, te bewerken en te publiceren. De online cursus ‘Lightroom 1 @home’ is ideaal voor wie op eigen tempo dit veelzijdige programma voor de digitale workflow wil leren gebruiken.

“Basis fotobewerkingen”

De cursus start met enkele lessen over het importeren en organiseren van jouw foto- en videobestanden in de module Bibliotheek van Lightroom. Daarna leer je foto's bewerken in de module Ontwikkelen:

 • - Verbeteren van de belichting, kleuren en contrast
 • - Ruis verminderen en scherpte verhogen

“Correcties en retouches”

Met de uitgebreide reeks tools kun je in Lightroom Classic vrijwel elke fout in je foto's corrigeren, waardoor je beelden de professionele uitstraling krijgen die ze verdienen.

 • - Corrigeer via Lenscorrecties automatisch of handmatig lensfouten, zoals vervorming, chromatische aberratie en vignettering, zodat je foto's er natuurlijker uitzien.
 • - De gereedschappen Retoucheren en Klonen maken het eenvoudig om stofvlekken op de sensor, een voorbijganger in een straatfoto of ongewenste elementen in een landschapsfoto snel en effectief te verwijderen.
 • - Als je per ongeluk een foto scheef hebt genomen, kun je met de gereedschappen Uitsnijden en Transformatie je opnames eenvoudig rechtzetten.

“Meer geavanceerde bewerkingen”

Dankzij de AI-gestuurde maskers en geavanceerde retoucheertechnieken, biedt Lightroom Classic fotografen een ongekend niveau van controle en creativiteit. Je kunt nu sneller en preciezer werken met deze nieuwe mogelijkheden:

 • - Laat AI-gestuurde maskers automatisch onderwerpen zoals personen, objecten of de lucht herkennen en selecteren. In slechts enkele klikken kan je de lucht in een landschapsfoto of de huidtinten in een portretfoto verbeteren.
 • - Met de maskers Kleurbereik en Luminantiebereik kun je zeer specifieke correcties maken op basis van kleur en helderheid. Dit is ideaal voor situaties waarin je bepaalde kleuren wilt versterken of juist wilt dempen zonder de rest van de foto te beïnvloeden.
 • - Gebruik de filter Radiaal verloop om de aandacht op een bepaald onderwerp te vestigen.
 • - De filter 'Lineair verloop' is perfect voor landschappen waar je bijvoorbeeld de lucht en de voorgrond verschillend wilt belichten of kleuren.

“Samenvoegen van meerdere opnames voor HDR en Panorama's”

In de laatste lessen van deze cursus bekijken we de mogelijkheden om meerdere opnames samen te voegen tot indrukwekkende HDR-foto's of panoramafoto's. Deze tools helpen je om prachtige beelden te creëren die anders moeilijk vast te leggen zouden zijn:

 • - Met HDR kun je meerdere opnames met verschillende belichtingen samenvoegen tot één foto met een groter dynamisch bereik. Dit betekent dat je details in zowel de schaduwen als de hooglichten kunt behouden, wat vooral nuttig is in scènes met veel contrast.
 • - De panoramafunctie tenslotte maakt het mogelijk om meerdere overlappende foto's samen te voegen tot één breedbeeldpanorama. Dit is ideaal voor landschappen, stadsgezichten of elke scène waar je een breed gezichtsveld wilt vastleggen.

“Gebruiksvriendelijke elektronische leeromgeving”

Opleiding Lightroom in CVO Scala

In de uitgebreide videolessen in UltraHD kwaliteit geeft de leerkracht op een duidelijke en gestructureerde manier uitleg over het organiseren en bewerken van foto's in Adobe Lightroom Classic. Deze online lessen worden aangeboden via een gebruiksvriendelijke elektronische leeromgeving die je kan bekijken op computer, tablet of smartphone. Hier zal je, naast de videolessen, ook de oefeningen, quizzen en ander lesmateriaal gemakkelijk terugvinden.
In de leeromgeving zal je de opdrachten duidelijk en uitvoerig beschreven zien staan. De fotobewerkingsopdrachten maak je eveneens op je eigen tempo. Na het indienen, krijg je een score en feedback. Je verneemt dan ook wat er goed was en waar er nog ruimte voor verbetering mogelijk is. Op elk moment kan je jouw tussentijds resultaat opvolgen en wanneer alle opdrachten uitgevoerd en beoordeeld werden, dan zie je meteen jouw eindresultaat.
Zit je met een vraag of heb je een opmerking, dan kan je die steeds via de leeromgeving doorgeven. Op schooldagen mag je binnen de 48 uur een antwoord van de leraar verwachten. Er is geen limiet op het aantal vragen dat je via de leeromgeving mag stellen.

“Duur en kostprijs van de cursus”

De cursus loopt over één semester van een schooljaar (20 kalenderweken). Alle opdrachten moeten voor het einde van het semester ingediend zijn. Nadien krijg je nog minstens vier weken toegang tot de videolessen en het cursusmateriaal. Volg je daarna de vervolgcursus of een online cursus ‘Digitale fotografie @home’, dan behoud je een semester langer de toegang tot de inhoud van de online cursus.

De cursus kost slechts €90,00 (+€3,00 bijdrage voor het software-aanbod). Indien je dat wenst, kan je bij de inschrijving een factuur aanvragen (b.v. als zelfstandige, voor je werkgever of bij betaling met KMO-portefeuille). Ben je werknemer, dan kan je voor deze cursus tot 60 uren Vlaams opleidingsverlof opnemen! Kan je gebruik maken van opleidingscheques, dan kan je tot €46,50 besparen op deze cursus!

“Online inschrijven voor deze cursus”

Neem alvast jouw identiteitskaart bij de hand, tijdens het inschrijven wordt namelijk jouw Rijksregisternummer gevraagd. Betalen kan met kredietkaart (Visa, MasterCard) of bankkaart (Maestro).

Klik op de knop Start inschrijven:

Krijg je de melding 'Volzet' stuur dan zeker een bericht naar joan@cvoscala.net. We kijken dan of er een extra groep kan voorzien worden.

Na het inschrijven zal je via e-mail een bevestiging van de aanvraag tot inschrijving ontvangen. Een tweede bericht met de bevestiging van de inschrijving en jouw inschrijvingsformulier volgt enkele uren tot één werkdag later.

Belangrijk: Enkele dagen voor de officiële start van de cursus zal je van de leraar een uitgebreid bericht ontvangen met de link om je te registreren op de elektronische leeromgeving van de cursus. Daarna kan je starten met de cursus. Ontving je dit bericht niet? Controleer dan zeker jouw spamfolder of stuur een berichtje naar info@cvoscala.net.

Mocht het online inschrijven niet lukken of heb je vragen bij deze procedure, contacteer ons dan op info@cvoscala.net en we helpen je verder.

Je kan ook inschrijven via één van de secretariaten van CVO Scala. De administratie is ook bereikbaar via e-mail of telefoon. Geef duidelijk mee dat je informatie wenst over of je wenst in te schrijven voor cursus met nummer 16514 'Lightroom 1 @home '.

De secretariaten zijn momenteel gesloten maar zijn terug open vanaf 19 augustus.

“Grote korting voor Adobe Creative Cloud”

Je kan het inschrijvingsgeld voor deze cursus snel terugverdienen. Als cursist van CVO Scala kan je een jaarabonnement op 'Adobe Creative Cloud - Alle apps' aankopen voor slechts €89,95 in plaats van €235,95. Je krijgt dan o.a. deze programma’s een jaar lang ter beschikking: Lightroom, Photoshop, Illustrator, InDesign, Premiere Pro, Dreamweaver en Acrobat Pro. In het jaarabonnement zit ook 100 Gb cloudopslag.

Online cursus Fotobewerking met Lightroom: Grote korting voor Adobe Creative Cloud

Wat cursisten vertellen
Enkele reacties na anonieme bevraging

Aangenaam verrast door de online cursus Lightroom. Ik kan hem aan iedereen best aanraden. Heel handig om op eigen ritme de cursus door te nemen.


Cursus is zeer leerrijk. Oefeningen en opdrachten zijn goed van moeilijkheidsgraad. Met afstandsonderwijs heb je de keuze wanneer je de les volgt en heb je geen verre verplaatsingen. Ben zeker van plan om nog cursussen te volgen in AO.


Zoals bij fotografie 1 en 2 ben ik super rijker geworden ivm inzicht van het lespakket, hopelijk kan ik hieropvolgend nog lespakketten volgen.


Zeer duidelijk uitgelegd


De cursus is echt heel goed, ik zou die iedereen aanbevelen. Leren in afstandsonderwijs heeft echt veel voordelen. Ik vind het geweldig dat we de lessen of bepaalde fragmenten ervan een paar keer kunnen bekijken.


Duidelijke uitleg waardoor opdrachten goed uit te voeren zijn (ik heb ook al wat ervaring in Lightroom en leer toch elke les iets nieuws). Ik wil me zeker al inschrijven voor een vervolgcursus.


Zelfs online zijn de lessen zeer aangenaam. Ik hoop op een vervolg!


Inschrijven

Aanbod september 2024

Lightroom 1 @home

Voordelen

62% korting voor Adobe Creative Cloud

Lightroom, Photoshop, Illustrator, Premiere, InDesign, Dreamweaver en meer...

Opleiding erkend door de Vlaamse overheid

Referentie ODB: ODB-Y00463-009
Officiële benaming: ICT in een Creatieve Context - Start to create.

Cursus komt in aanmerking voor:

Vlaams opleidingsverlof
Krijg tot 60 uren betaald opleidingsverlof
Opleidingscheques
50% van het inschrijvingsgeld terugbetaald

Begeleiding door ervaren vakleerkracht
Microsoft 365 inbegrepen

Word, Excel, Powerpoint, Publisher en meer...

Overzicht lessen

Alle videolessen, oefeningen en ander lesmateriaal zijn bij de start van de cursus meteen beschikbaar in de leeromgeving.

Lightroom is meer dan een fotobewerkingsprogramma. Het is een veelzijdige familie van programma's die alles bieden wat je nodig hebt om je foto's te bewerken, te ordenen, op te slaan en te delen en dat op elk apparaat: PC, Mac, tablet en zelfs smartphone. In deze eerste les bekijken we de programma's uit de Lightroomfamilie en worden de belangrijkste verschillen tussen Lightroom Classic en Photoshop CC belicht.

Daarna krijg je alvast een overzicht van de modules in Lightroom Classic, het desktopprogramma dat we in deze lessenreeks zullen gebruiken.

In een tekstverwerker werk je met een document, in een rekenprogramma werk je met een werkblad en in Lightroom Classic... werk je met een catalogusbestand.

Het catalogusbestand is een soort database met tabellen en velden waarin foto's opgenomen worden die je wenst te bekijken of te bewerken. Ook alle fotobewerkingsstappen worden in dit bestand opgenomen. In deze les kom je dan ook alles te weten over het catalogusbestand: je leert zo'n bestand maken en aanvullen door het importeren van foto's vanaf harde schijf of geheugenkaart. 

De fotobewerkingen die je uitvoerde in Lightroom wil je niet verliezen en nog veel minder wil je de foto's zelf kwijtspelen. Daarom eindigt deze les met enkele tips voor het maken van een back-up, zowel van het catalogusbestand als van de originele foto's.

De module Bibliotheek van Lightroom Classic is dé uitvalsbasis voor het bekijken, filteren en sorteren van jouw foto’s. We starten de les dan ook met een rondleiding doorheen de panelen en deelvensters van deze module.

In de weergave Raster zie je een overzicht van je foto's via miniaturen in cellen met statuspictogrammen. 

Vanuit de Bibliotheek start je ook de fotobewerking, maar voor je een foto bewerkt, wil je deze allicht eerst goed bekijken. Je kan één foto bekijken en er sterk op inzoomen om alle details te analyseren. Twee foto's kan je vergelijken en meerdere foto's kan je beoordelen in respectievelijk de weergaves Vergelijken en Beoordelen.


Camera-instellingen worden door de camera automatisch als metagegevens weggeschreven bij elke foto. We kijken waar we deze zogenaamde EXIF-gegevens kunnen raadplegen.

De naam van de fotograaf en een copyrightmelding zijn ook nuttige gegevens die je bij sommige camera's kan invullen waarna deze automatisch in de EXIF- of IPTC-lijst worden opgenomen. In de les wordt getoond hoe je dit precies kan invullen via de cameramenu's.

Andere metagegevens, zoals titels en bijschriften, zal je pas na de opname invullen voor één of enkele foto's tegelijkertijd, via het deelvenster Metagegevens in de module Bibliotheek.

Daarna bekijken we alle extra kenmerken die je via Lightroom kan toekennen aan foto's: Classificaties, Vlaggen, kleurcodes en natuurlijk ook Trefwoorden. Dankzij deze kenmerken kan je later de juiste foto sneller terugvinden.

Lightroom kan automatisch Gezichten vinden in jouw foto's. In de weergave Mensen kan je vervolgens aan die gezichten ook namen toekennen. Zo kan je later snel foto's terugvinden waar een bepaalde persoon op te zien is.

Ook het afspelen en andere mogelijkheden met videobestanden komen op het einde van de les aan bod.

Zoals je documenten in mappen en dozen opbergt en echte foto's in albums en archiefdozen bewaart, zo kan je in Lightroom je digitale foto's in Verzamelingen en Verzamelingssets indelen.

Hoewel het eerder een filter dan een verzameling is, kan je een Slimme verzameling gebruiken om foto's die op een bepaalde manier bij elkaar horen, samen te brengen.

Ook het nut van het op elkaar zetten van foto's via Stapels komt in de les aan bod. Het is een zeer nuttige optie om foto's die op ongeveer hetzelfde moment werden gemaakt, als één geheel te beschouwen. Het stapelen van foto's kan trouwens ook automatisch verlopen.

Na de soms wat minder boeiende activiteiten in de module Bibliotheek, gaan we eindelijk foto's bewerken! Dat doen we vooral in de module Ontwikkelen van Lightroom Classic. Daarom start de les met een rondleiding doorheen de panelen en deelvensters van deze module.

Eén van de meest uitgevoerde bewerkingen in een digitale foto is uiteraard het aanpassen of verbeteren van de belichting. Een handige en vaak ook snelle manier om dit te doen, verloopt via het aanpassen van zones in het Histogram via het gelijknamige deelvenster in de module Ontwikkelen.

De belichting kan ook aangepast worden via schuifregelaars met logische namen in het deelvenster Standaard.

Een eerste stap naar het aanpassen van de kleuren in een foto verloopt via een keuze voor een Profiel en dus start de les met een overzicht van enkele kleurrijke profielen of beeldstijlen in Lightroom.

Kleuren verbeteren, door het weghalen van een kleurzweem, kan op verschillende manieren. Je kan de Kleurtemperatuur handmatig aanpassen en/of de balans Paars/Groen wijzigen. We kijken ook hoe je op een professionele manier de kleuren perfect kan krijgen door tijdens de opname een witte kaart mee te fotograferen. Die kan je nadien in Lightroom, via het gereedschap 'Witbalans selecteren', aanklikken om de juiste kleurweergave te bekomen.

Soms mogen kleuren wat sterker zijn. Via de schuivers Levendigheid en Verzadiging kan je dat bekomen. Wat het verschil is tussen beide kom je uiteraard ook in de videoles te weten.

Foto's echt scherper maken, dat is een moeilijke opgave. Gelukkig kan je door het aanpassen van lokale contrasten via schuivers Textuur, Helderheid en 'Nevel verwijderen' een foto ook zodanig verbeteren dat er meer details zichtbaar worden en het resultaat een scherper beeld lijkt.

Bewerkingen in foto's worden bijgehouden in het catalogusbestand, maar niet definitief toegepast op de originele bestanden. Wil je een bewerkte foto doorsturen via e-mail of naar een website, dan zal je die foto moeten exporteren. Tijdens het exporteren kan je een nieuw bestandsformaat kiezen, waaronder JPG, TIFF of DNG. Je kan ook de bestandsnaam aanpassen, het formaat verkleinen en nog veel meer. 

Je kan een watermerk laten plaatsen bovenop de foto. We bespreken de mogelijkheden om zo'n watermerk vorm te geven en toe te passen op geëxporteerde foto's.

Je mooiste foto's kan je vanuit de module Bibliotheek ook publiceren naar fotodeelsite Flickr. Met het stappenplan uit de videoles kan je dit binnen enkele minuten voor mekaar krijgen.

Hoewel het niet de beste back-upoplossing is, kan je rechtstreeks vanuit Lightroom een grote collectie foto's branden op een dvd of Blu-ray. Dat wordt dan ook even gedemonstreerd op het einde van de videoles.

Hoge ISO-waarden leveren kleurruis op en lange sluitertijden zorgen voor meer luminantieruis in foto's. Beide vormen van ruis kan je via de camera al laten aanpassen, maar voor Rawbestanden zal dit weinig effect hebben. Natuurlijk kan je Lightroom inzetten om de meeste ruis weg te werken via de juiste schuivers in het deelvenster Details.

In datzelfde deelvenster vind je ook opties om de scherpte in foto's te verhogen, al is dat eerder een illusie. Met de juiste werkwijze kan je de indruk geven dat je foto's net iets scherper zijn dan ze oorspronkelijk waren.

Geen enkele lens of objectief is vrij van fouten. In deze les worden de belangrijkste lensfouten besproken en kijken we of en hoe je fouten al tijdens de opname kan laten aanpassen door de camera. Helaas werkt dit niet altijd voor Rawbestanden. Lightroom voorziet in de module Ontwikkelen dan ook een uitgebreid deelvenster Lenscorrecties met daarin voldoende opties om de meest courant voorkomende lensproblemen, met name kleurafwijking (chromatische aberratie), vervorming en vignettering  te verminderen of zelfs volledig weg te werken.

Tijdens het fotograferen kan het al eens gebeuren dat je de camera wat schuin hield, met een scheve horizon tot gevolg. Dat kan je automatisch of met het gereedschap Rechttrekken gemakkelijk achteraf corrigeren via de opties in het venster Uitsnijdbedekking van de module Ontwikkelen.

Een veel gebruikt principe in de kunst en in de fotografie is dat van de gulden snede of Gouden verhouding zoals het in Lightroom wordt genoemd. Dankzij de juiste uitsnijdhulplijnen kan je een foto achteraf zo bij- of uitsnijden dat deze perfect voldoet aan dit principe. Deze en andere mogelijkheden om foto's uit te snijden komen dan ook aan bod in de videoles.

Geen lensfout en ook geen compositiefout is het fenomeen 'vallende gebouwen'. Door het perspectief aan te passen via het deelvenster Transformatie kan je een gebouw weer 'oprichten'. Dat kan automatisch of halfautomatisch via de opties die onder Upright worden ingedeeld. Handmatig corrigeren via de juiste schuivers kan natuurlijk ook.

Door olie en stofjes op de sensor van de camera kan je stippen en strepen op je foto's krijgen. Om die weg te werken voorziet Lightroom in het gereedschap 'Retoucheren'. Met een paar muisklikken verwijder je effectief oliedruppels en stofjes uit je foto's. Dit doe je met een penseel en dat heeft in Lightroom een aantal opties die dan ook in het begin van de les gedemonstreerd worden.

Storende elementen zijn niet altijd te vermijden, maar met wat geluk en een dosis geduld kan je via de optie Klonen of Retoucheren ook verkeersborden, kabels of toeristen uit een foto verwijderen.

Vertoont slechts een beperkt deel van de foto een probleem met de belichting, kleur of contrast? Dan kan dat verbeterd worden via het aanbrengen van een Masker. Lightroom biedt verschillende vormen of soorten maskers. We bekijken eerst de automatische maskers en daarna het masker Penseel. Met drie verschillende penselen kan je probleemgebieden aanpakken: een A en een B penseel en een penseel Wissen. Deze penselen hebben een aantal interessante opties om het aanpassen efficiënter te laten verlopen.

Omdat het masker Penseel zo veelzijdig is, bekijken we voldoende typische situaties waarin je het kan inzetten.

Het aanpassen van rode ogen bij foto's die met flitslicht gemaakt werden, is eveneens een soort 'lokale aanpassing'. Een extra video over het gereedschap 'Rode ogen-correctie' hoort dan ook thuis in deze les.

Opmerking: maskers zijn een recente mogelijkheid in Lightroom. Beschik je nog over een oude versie van Lightroom, dan kan je het gereedschap Aanpassingspenseel gebruiken. Dit gereedschap wordt volledig besproken in een aangepaste videoles.

Intussen hebben we al enkele toepassingen ontdekt van de Maskers in Lightroom. We hebben ze nog lang niet allemaal besproken. In deze les zullen we de mogelijkheden van bereikmaskers bekijken. Met een bereikmasker Luminantie kan je een deel van een foto een andere helderheid geven en met bereikmasker Kleur kan je een kleurrijk deel in een foto een totaal andere kleur geven.

Tegenwoordig kunnen we in bepaalde foto’s zelfs de scherptediepte achteraf aanpassen, namelijk met een bereikmasker Diepte

Een landschapsfotograaf werkte vroeger vaak met een grijze of blauwe verloopfilter om heldere luchten donkerder te maken zodat deze niet overbelicht op de foto stonden. Vandaag kan je die perfect simuleren in Lightroom via de opties onder Masker. Naast het masker penseel biedt Lightroom namelijk ook het masker Lineair verloop. Met dit krachtig hulpmiddel kan je ook vele andere aanpassingen en effecten bekomen.

Een soft-focusfilter werd in het verleden ook vaak gebruikt, vooral bij portretfotografie. Het midden van de foto scherp houden en de randen onscherp maken, dat is zo gebeurd dankzij het masker Radiaal verloop. Daarnaast kan je met dit ovalen masker nog vele andere speciale bewerkingen uitvoeren. Wat dacht je van het simuleren van een zonsondergang in een oorspronkelijke saaie, bewolkte landschapsfoto? Hoe je dat voor mekaar krijgt kom je ook in deze videoles te weten.

Een polarisatiefilter is een veelzijdige filter die ook vandaag nog heel interessant is voor landschapsfotografie. Een aantal effecten van die filter kunnen ook in Lightroom worden nagebootst. We kijken in deze les hoe we luchten contrastrijker en groene landschapselementen meer verzadigd kunnen maken en hoe warmtenevels kunnen verminderd worden.

Voor één van die bewerkingen hebben we de opties uit het deelvenster 'HSL / Kleur' nodig. Via dat deelvenster zijn nog enkele andere effecten mogelijk, waaronder het, op één accentkleur na, zwart-wit maken van een foto.

Ook met een infrarooddoorlaatfilter kunnen mooie, contrastrijke zwart-wit foto's gemaakt worden. Dit is een moeilijke filter om in de praktijk te gebruiken. Zouden we met Lightroom die filter ook kunnen simuleren?

In zeer contrastrijke lichtomstandigheden, zoals bij interieurs overdag of in tegenlichtsituaties, slaagt de camera er niet in om alle helderheden in één opname vast te leggen. In meerdere opnames, bijvoorbeeld met de bracketingtechniek, kan het wel lukken. Met Lightroom kan je die meerdere opnames samenvoegen tot één HDR foto.

Een zeer weids landschap of een zeer hoog of breed gebouw moet je misschien ook in meerdere opnames fotograferen. Voor Lightroom is het geen probleem om ook die foto's samen te voegen tot een panoramafoto.

En wanneer je een weids, contrastrijk belicht landschap moet fotograferen, dan kan je een hele reeks foto's maken die Lightroom voor jou samenvoegt tot een HDR panorama.

Leraar Joan Staels

Uw leraar

Joan Staels is fotograaf en reportagemaker en werkte ondermeer voor Vlaamse Uitgeverijen zoals Lannoo en Pelckmans. Hij publiceerde meerdere boeken over digitale fotografie en fotobewerking in eigen beheer. Joan heeft meer dan 30 jaar onderwijservaring.

Praktische info

Aantal lessen: 17
Prijs cursus: €93
Handboek: €29,95
Apart te koop via handboeken.be

De cursus start opnieuw in
september 2024

Inschrijven kan online (zie hierboven) of via één van de secretariaten.