Lightroom 2 @home

Deze cursus is bijna volzet! Nog 4 of minder plaatsen beschikbaar. Schrijf je nu online in en start vanaf maandag 2 september 2024 met de lessen!

Foto's bewerken en creaties maken

Online cursus Publiceren en delen met Adobe Lightroom

“Meer mogelijkheden voor het aanpassen van belichting en kleuren”

We beginnen deze cursus met boeiende lessen over fotobewerkingstechnieken in de module 'Ontwikkelen'. Hoewel sommige gereedschappen in eerste instantie complex lijken, leer je ze dankzij de stapsgewijze aanpak in de duidelijke videolessen snel en gemakkelijk te gebruiken:

 • - Verbeter op een nauwkeurige manier de belichting en de contrasten via de Kleurtintcurve.
 • - Met de RGB-curves haal je moeilijke kleurzwemen snel uit je foto's.
 • - Versterk de emotionele impact van een kleurenfoto door deze om te zetten naar een krachtige zwart-witfoto.
 • - Pas verouderingseffecten toe op je foto's met de opties uit het deelvenster Effecten.

“Foto's bewerken met de kracht van AI”

We maken gebruik van de meest recente mogelijkheden in Lightroom en gebruiken de kracht van Artificiële Intelligentie om foto's op soms spectaculaire wijze te verbeteren:

 • - Lokale aanpassingen met automatische maskers: pas landschapsfoto's en portretfoto's aan zonder veel moeite en met een schitterend resultaat.
 • - Beperk de scherptediepte in foto's via het nieuwe gereedschap Vage lens. Laat jouw smartphonefoto's er uitzien alsof ze met een grote, professionele camera werden gemaakt.
 • - Verwijder op spectaculaire manier alle beeldruis in een foto, zonder details te verliezen.

“Creatieve mogelijkheden”

Naast de gebruikelijke gereedschappen in het deelvenster Standaard biedt Lightroom nog meer mogelijkheden om de kleuren in jouw foto's aan te passen:

 • - Leer hoe je het deelvenster Kalibratie kan gebruiken om de sfeer in jouw foto's te wijzigen of om een kleurzweem vakkundig weg te werken.
 • - Via de nieuwe optie Puntkleur kan je één bepaalde kleur in je foto aanpassen. Dit biedt leuke, creatieve mogelijkheden!
 • - We simuleren ook klassieke technieken uit de donkere kamer zoals Tegenhouden, Doordrukken, Gesplitste tinten en Solarisatie.

“Efficiënt werken”

Lightroom voorziet heel wat opties om vlotter te werken met een groot aantal foto's. We bespreken de meest interessante mogelijkheden:

 • - Optimaliseer jouw workflow met o.a. Momentopnames en Slimme voorvertoningen.
 • - Laat Lightroom jouw camera bedienen via Tethering en fotografeer zo dia's en negatieven of hanteer de techniek focusstacking om zeer scherpe macrofoto's te bekomen.
 • - Gebruik de ingebouwde Voorinstellingen om met enkele muisklikken een mooiere of verbeterde versie van een foto te bekomen. Je leert ook jouw eigen Voorinstelling te maken.
 • - Neem je veel foto's op reis? Dan is de les over Geotagging iets voor jou. Je leert jouw foto's via een app te voorzien van geotags zodat je achteraf jouw foto's en reisroute kan weergeven in de module Kaart.

“Publicaties maken”

Lightroom Classic is meer dan een fotobeheer- en bewerkingsprogramma; je kunt er ook prachtige creaties mee ontwerpen en publiceren. In het laatste deel van de cursus leer je hoe je deze creaties maakt met je eigen foto's:

 • - Een flyer en een fotoboek in de module Boek.
 • - Fotocollage's en contactbladen in de module Afdrukken.
 • - Een video (diamontage) of een presentatie in de module Presentatie.
 • - Een webgalerie in de module Web.

“Gebruiksvriendelijke elektronische leeromgeving”

De online lessen worden aangeboden via een gebruiksvriendelijke elektronische leeromgeving die je kan bekijken op computer, tablet of smartphone. Hier zal je, naast de videolessen, ook de oefeningen, quizzen en ander lesmateriaal gemakkelijk terugvinden.
Je zal er ook de opdrachten duidelijk en uitvoerig beschreven zien staan. Die maak je eveneens op je eigen tempo. Na het indienen, krijg je een score en feedback. Je verneemt dan ook wat er goed was en waar er nog ruimte voor verbetering mogelijk is.
Zit je met een vraag of heb je een opmerking, dan kan je die steeds via de leeromgeving doorgeven. Op schooldagen mag je binnen de 48 uur een antwoord van de leraar verwachten.

“Duur en kostprijs van de cursus”

De cursus loopt over 20 weken. Alle opdrachten moeten voor het einde van de 20e week ingediend zijn. Nadien krijg je nog minstens twee extra maanden toegang tot de videolessen en het cursusmateriaal.

De cursus kost slechts €90,00 (+€3,00 bijdrage voor het software-aanbod). Indien je dat wenst, kan je bij de inschrijving een factuur aanvragen (b.v. als zelfstandige, voor je werkgever of bij betaling met KMO-portefeuille). Ben je werknemer, dan kan je voor deze cursus tot 60 uren Vlaams opleidingsverlof opnemen! Kan je gebruik maken van opleidingscheques, dan kan je tot €46,50 besparen op deze cursus!

“Hoe inschrijven voor deze cursus?”

Neem alvast jouw identiteitskaart bij de hand, tijdens het inschrijven wordt namelijk jouw Rijksregisternummer gevraagd. Betalen kan met kredietkaart (Visa, MasterCard) of bankkaart (Maestro).

Klik op onderstaande knop om je in te schrijven:

Krijg je de melding 'Volzet' stuur dan zeker een bericht naar joan@cvoscala.net.

Na het inschrijven zal je via e-mail een bevestiging van de aanvraag tot inschrijving ontvangen. Een tweede bericht met de bevestiging van de inschrijving en jouw inschrijvingsformulier volgt enkele uren tot één werkdag later.

Belangrijk: Enkele dagen voor de officiële start van de cursus zal je van de leraar een uitgebreid bericht ontvangen met de link om je te registreren op de elektronische leeromgeving van de cursus. Daarna kan je starten met de cursus. Ontving je dit bericht niet? Controleer dan zeker jouw spamfolder of stuur een berichtje naar info@cvoscala.net.

Mocht het online inschrijven niet lukken of heb je vragen bij deze procedure, contacteer ons dan op info@cvoscala.net en we helpen je verder.

Je kan ook inschrijven via één van de secretariaten van CVO Scala. De administratie is ook bereikbaar via e-mail of telefoon. Geef duidelijk mee dat je informatie wenst over of je wenst in te schrijven voor cursus met nummer 16515, 'Lightroom 2 @home'.

De secretariaten zijn momenteel gesloten maar zijn terug open vanaf 19 augustus.

“Grote korting voor Adobe Creative Cloud”

Je kan het inschrijvingsgeld voor deze cursus snel terugverdienen. Als cursist van CVO Scala kan je een jaarabonnement op 'Adobe Creative Cloud - Alle apps' aankopen voor slechts €89,95 in plaats van €235,95. Je krijgt dan o.a. deze programma’s een jaar lang ter beschikking: Lightroom, Photoshop, Illustrator, InDesign, Premiere Pro, Dreamweaver en Acrobat Pro. In het jaarabonnement zit ook 100 Gb cloudopslag.

Online cursus Fotobewerking met Lightroom: Grote korting voor Adobe Creative Cloud

Wat cursisten vertellen
Enkele reacties

Ik heb in het verleden reeds enkele cursussen Lightroom gevolgd in T**** en L******. Maar deze manier van lesgeven valt 200 % mee! Heel goed gebracht en wat een niveau !


De Pop-Art techniek vind ik trouwens geweldig. Ik heb dat jaren geleden met een App geprobeerd om dan na te schilderen maar dit in LR is super.


Met veel enthousiasme ben ik gestart met Lightroom 2. Plezant om foto's waarvan ik dacht ze in de prullenbak te gooien toch gepimpt te krijgen.


Net als Lightroom 1 een prima cursus met heel veel praktijkvoorbeelden!


Zeer interessante cursus waar ik veel van leer. Voordeel is dat je de online lessen op eigen tempo kan doornemen, pluspunt is ook het handboek om nadien zaken terug op te frissen.

Inschrijven

Aanbod september 2024

Lightroom 2 @home

Overzicht lessen

Alle videolessen, oefeningen en ander lesmateriaal zijn bij de start van de cursus meteen beschikbaar in de leeromgeving.

De kleurtintcurve, meestal kortweg curve genoemd, is een krachtig hulpmiddel waarmee je de helderheid en het contrast van een foto kan aanpassen. Door de curve aan te passen, kan je bepaalde delen van een foto lichter of donkerder maken en zo ook het contrast verhogen of verlagen.

Een andere toepassing van de curve is het omzetten van een ingescand kleurennegatief tot een kleurenfoto. Ook dat komt in de videoles aan bod.

Naast een curve voor helderheden beschikt Lightroom ook over een Rode, Groene en Blauwe curve. Met deze kleurcurves kan je geavanceerde kleurcorrecties uitvoeren, of portretfoto's een  'Instagramlook' geven.

Verder in deze videoles bekijken we hoe je het Sepia- en Cyanotypie-proces ook kan bekomen met de kleurtintcurves.

Tenslotte komt nog een laatste curve aan bod: de parametrische curve. Met deze curve kan je op een gemakkelijke manier de belichting van een foto aanpassen, maar is deze curve nog wel nuttig?

Tegenhouden en Doordrukken zijn handelingen die in analoge fotobewerking vaak werden uitgevoerd om bepaalde delen in een foto donkerder of juist lichter te maken.   

Gesplitste tinten is eveneens een oude techniek uit de donkere kamer waarbij kleur toegevoegd werd aan de hooglichten zonder de schaduwen te beïnvloeden of vice versa.

Pseudo-solarisatie, een oude techniek waarbij de helderheden omgekeerd werden door sterke overbelichting, tijdens de opname of tijdens het ontwikkelen, kan vandaag in Lightroom gesimuleerd worden. Met deze techniek kan je kleurrijke pop-art kunstwerken van jouw foto's maken!

Zwart-wit foto's zijn vandaag nog steeds populair.  In vroegere tijden werden echte kleurfilters gebruikt voor sterkere zwart-wit foto's, vooral een rode filter werd vaak gebruikt. Klinkt eigenaardig, maar in het begin van de les zal de reden duidelijk worden. Vandaag gaan we deze kleurfilters simuleren in programma's als Lightroom.

Een digitale zwart-wit foto start met een Rawbestand in kleur. We bekijken de zwart-wit profielen en de zwart-wit voorinstellingen in de module Ontwikkelen. Daarna volgt een stappenplan voor wie meer controle wenst over de omzetting van kleur naar zwart-wit.

Verder in deze laatste les gaan we de nostalgische toer op en bewerken we foto's in een Sepiastijl mét verouderingseffecten Korrel en Vignet uit het deelvenster Effecten.

Steeds dezelfde set handelingen uitvoeren is saai en contra-productief. Gelukkig hoeft dat ook niet. Verneem in deze les hoe je de bewerkingen slechts één keer uitvoert en bewaart in een Voorinstelling. Die kan je vervolgens toepassen op andere foto’s.

We bekijken eerst de ingebouwde voorinstellingen van Lightroom, inclusief de nieuwe adaptieve voorinstellingen en maken daarna zelf Voorinstellingen aan.

Eigen voorinstellingen kan je exporteren en delen met vrienden of collega's én je kan voorinstellingen van anderen importeren. Als cadeautje kan je een kleine set Voorinstellingen downloaden via de leeromgeving.

Met een ISO-adaptieve voorinstelling kan je de intensiteit van bewerkingen afstemmen op de ISO-waarde van de opname. Zo kan je gemakkelijk en snel aanpassingen zoals ruisonderdrukking met net voldoende effect laten uitvoeren. Het is niet zó moeilijk om een dergelijke voorinstelling te maken, dankzij het stappenplan uit de videoles.

Daarna komen nog enkele mogelijkheden aan bod om dezelfde reeks bewerkingen op meerdere foto's toe te passen.

Met Lightroom's geavanceerde AI-aangedreven functies kan je foto's soms spectaculair verbeteren. 

We bekijken eerst de mogelijkheid om via AI (Artificiële Intelligentie) een reeks foto's automatisch te verbeteren, zelfs onmiddellijk na het importeren.

In Photoshop kan je storende elementen soms spectaculair goed wegwerken en vervangen via 'Vullen met behoud van inhoud' (content aware fill). Lukt dit ook in Lightroom of heeft dit programma haar beperkingen? 

Via maskers en AI is het mogelijk om nauwkeurige bewerkingen aan te brengen in portret- en landschapsfoto's. Zo kan je automatisch een masker genereren voor individuen of groepen in elk portret waarna je de kleuren en helderheden van gezichten of kledij met minimale inspanning kan aanpassen.

We experimenten met Ruis verminderen, een optie waarmee je digitale ruis uit jouw foto's kan verwijderen en dankzij Artificiële Intelligentie gebeurt dit zonder veel verlies aan details, integendeel zelfs!

Daarna proberen we om de achtergrond in foto's onscherp te maken via de opties in het deelvenster Vage lens. Een ideale gelegenheid om portretfoto's, genomen met een smartphone of compactcamera, er mooier te laten uitzien.

Naast het aanpassen van de kleurtemperatuur, de levendigheid en de verzadiging biedt Lightroom nog meer mogelijkheden om kleuren in een foto aan te passen.

We bekijken voor het eerst de mogelijkheden van het deelvenster Kalibratie in de module Ontwikkelen. Je zal merken dat de opties een bijzondere kleurweergave mogelijk maken. Dit kan je toepassen voor kleurcorrecties, voor verouderingseffecten en om eigen kleursfeer te creëren. 

Daarna bekijken we de nieuwe optie Puntkleur uit het deelvenster Kleurmixer waarmee je één specifieke kleur kan aanpassen. Deze optie kan ook gebruikt worden binnen een masker.

In deze les proberen we het werken in Lightroom efficiënter te maken met o.a. Historie, Momentopnames en Slimme voorvertoningen. Verder in deze les leer je ook hoe je de interface kan aanpassen naar jouw wensen.

 • Afwerken in zwart-wit of toch in kleur laten? Met Lightroom kan je voor elke versie een snapshot of Momentopname maken. Die momentopnames kan je ook bekomen via Historie, de lijst met uitgevoerde bewerkingen.
 • Dankzij Slimme voorvertoningen kan je misschien sneller bewerken én kan je foto's in een catalogus bewerken zonder dat de originele foto's beschikbaar zijn. Ideaal voor wie graag op verplaatsing foto's bewerkt.

Foto’s maken via een computerprogramma, zoals Lightroom, heet in het jargon ‘Tethered shooting’. Tether betekent vastgebonden. Je bindt je camera vast aan de computer met de USB-kabel zodat Lightroom jouw camera kan bedienen.

Via deze twee praktische situaties leer je tethered shooting zeker appreciëren:

 • Oude dia's of negatieven fotograferen (en meteen bekijken en bewerken) via Lightroom.
 • Focus stacking, rechtstreeks vanuit Lightroom: we maken een reeks macrofoto’s met dezelfde compositie, maar met andere scherpstelafstanden. 

Via de module Kaart kan je foto’s met geotags op een wereldkaart tonen. We starten deze les met een bespreking van de mogelijkheden om foto's automatisch of half-automatisch te voorzien van een geotag, metagegevens bestaande uit lengtegraad, breedtegraad, hoogte, datum en tijdstip. Daarna bekijken we de mogelijkheden van de module Kaart om tracklogs, gemaakt via een app, te openen en er foto’s mee te laten geotaggen. 

Foto's kan je in Lightroom ook volledig handmatig geotaggen, we bekijken hoe je dit het meest efficiënt doet.

Via de module Boek maken we een eerste creatie in Lightroom, namelijk een eenvoudige flyer. Met foto's en enkele tekstvakken proberen we de verschillende lay-outmogelijkheden uit. De flyer kunnen we afwerken tot een JPG-bestand of exporteren naar een PDF-document.

Via de module Boek in Lightroom kan je een prachtig fotoboek samenstellen en laten afdrukken door het zelfpublicatieplatform Blurb. Je kan het ook afwerken tot een pdf om zelf af te drukken, te delen of te publiceren.

Lightroom is uiteraard geen desktoppublishingprogramma zoals Publisher of InDesign, maar met wat kennis en geduld kan je zeker een fotoboek ontwerpen gevuld met foto's, titels, tekstblokken, paginanummers en meer. 

Jouw mooiste of meest interessante foto’s boeien ongetwijfeld een breed publiek. Presenteer ze via de module Presentatie of maak er een videomontage van om via sociale media te delen.

In deze videoles starten we met het aanleggen van een verzameling met daarin foto’s en video's waarvan je een diavoorstelling, video of afspeelbare PDF wil maken. We tonen de mogelijkheden voor presentaties en videomontages: achtergronden, titels en teksten, overgangseffecten en muziek. De presentatie kan via Lightroom afgespeeld worden, maar we gaan het ook exporteren naar een video- of pdf-bestand of naar een reeks jpg-bestanden.

In de module Afdrukken kan je jouw foto’s afdrukken met één van de Lightroom sjablonen of met een eigen sjabloon. Je hoeft trouwens niet naar een echte printer af te drukken, je kan ook afdrukken naar een jpg- of pdf-bestand. Dat betekent dat je een mooie fotocollage kan maken om af te werken tot een jpg-bestand dat je kan delen op de sociale media of via e-mail kan versturen.


In de module Web kan je van een selectie foto’s webpagina’s maken die je op je eigen website kan publiceren. Zo kan je de hele wereld kennis laten maken met jouw fotografische talenten!

Lightroom biedt verschillende lay-outstijlen aan voor een webgalerie. In de klassieke stijl wordt in een overzichtspagina de foto's als miniaturen in een raster naast elkaar geplaatst en is er veel ruimte voor logo's, titels en tekst voorzien, zodat het geheel op een mini website lijkt. Op de afbeeldingspagina, die verschijnt wanneer je in de overzichtspagina op een miniatuurfoto klikt, kan je boven of onder de foto titels en tekst plaatsen en deze opmaken.


Voordelen

62% korting voor Adobe Creative Cloud

Lightroom, Photoshop, Illustrator, Premiere, InDesign, Dreamweaver en meer...

Opleiding erkend door de Vlaamse overheid

Referentie ODB: ODB-Y00463-002
Officiële benaming: ICT in een Creatieve Context - Creatief met afbeeldingen: eenvoudige bewerkingen.

Cursus komt in aanmerking voor:

Vlaams opleidingsverlof
Krijg tot 60 uren betaald opleidingsverlof
Opleidingscheques
50% van het inschrijvingsgeld terugbetaald

Begeleiding door ervaren vakleerkracht
Microsoft 365 inbegrepen

Word, Excel, Powerpoint, Publisher en meer...

Leraar Joan Staels

Uw leraar

Joan Staels is fotograaf en reportagemaker en werkte ondermeer voor Vlaamse Uitgeverijen zoals Lannoo en Pelckmans. Hij publiceerde meerdere boeken over digitale fotografie en fotobewerking in eigen beheer. Joan heeft meer dan 30 jaar onderwijservaring.

Praktische info

Aantal lessen: 17
Prijs cursus: €93
Handboek: €29,95
Apart te koop via handboeken.be

De cursus start opnieuw in
september 2024

Inschrijven kan online (zie hierboven) of via één van de secretariaten.