Online cursus Lightroom 2

Lightroom 2: Foto's bewerken, delen en publiceren

Online cursus Publiceren en delen met Adobe Lightroom

“Lightroom Classic is meer dan alleen een programma voor fotobeheer en fotobewerking.”

Je kan er ook tal van mooie creaties mee ontwerpen en publiceren. Deze online cursus is dan ook ideaal voor wie op eigen tempo alle modules in dit veelzijdige programma wil leren gebruiken en naast fotobewerking ook creaties wil maken met eigen foto’s.

“Professioneel opgenomen videolessen in zeer hoge beeldkwaliteit”

Cursus Adobe Lightroom in afstandsonderwijs

In de uitgebreide videolessen in UltraHD kwaliteit geeft de leerkracht op een duidelijke en gestructureerde manier uitleg over het publiceren, delen en bewerken van foto's in Adobe Lightroom Classic:

 • - Meer mogelijkheden om digitale foto- en videobestanden te beheren in de module Bibliotheek.
 • - Geavanceerde bewerkingsmogelijkheden in de module Ontwikkelen.
 • - Werken met Photoshop en andere programma's van en naar Lightroom.
 • - Foto’s automatisch voorzien van geotags via een app of handmatig via Lightroom.
 • - Foto's en reisroutes op een wereldkaart plaatsen of weergeven in de module Kaart.
 • - Individuele foto’s en contactbladen afdrukken in de module Afdrukken.
 • - Een pdf-document of een fotoboek samenstellen in de module Boek.
 • - Een video (diamontage) maken of een presentatie starten in de module Presentatie.
 • - Een webgalerie samenstellen in de module Web.
 • - Via Tethering foto’s maken vanuit Lightroom.
 • ...

“Gebruiksvriendelijke elektronische leeromgeving”

De online lessen worden aangeboden via een gebruiksvriendelijke elektronische leeromgeving die je kan bekijken op computer, tablet of smartphone. Hier zal je, naast de videolessen, ook de oefeningen, quizzen en ander lesmateriaal gemakkelijk terugvinden.

“Interessante en relevante opdrachten”

In de leeromgeving zal je de opdrachten duidelijk en uitvoerig beschreven zien staan. De fotobewerkingsopdrachten maak je eveneens op je eigen tempo. Na het indienen, krijg je een score en feedback. Je verneemt dan ook wat er goed was en waar er nog ruimte voor verbetering mogelijk is. Op elk moment kan je jouw tussentijds resultaat opvolgen en wanneer alle opdrachten uitgevoerd en beoordeeld werden, dan zie je meteen jouw eindresultaat.

“Hulp en advies zijn steeds beschikbaar”

Zit je met een vraag of heb je een opmerking, dan kan je die steeds via de leeromgeving doorgeven. Op schooldagen mag je binnen de 48 uur een antwoord van de leraar verwachten. Er is geen limiet op het aantal vragen dat je via de leeromgeving mag stellen.

“Duur en kostprijs van de cursus”

De cursus loopt over 14 weken. Alle opdrachten moeten voor het einde van de 14e week ingediend zijn. Nadien krijg je nog minstens twee extra maanden toegang tot de videolessen en het cursusmateriaal.

De cursus kost slechts €60,00 (+€3,00 bijdrage voor het software-aanbod). Indien je dat wenst, kan je bij de inschrijving een factuur aanvragen (b.v. als zelfstandige, voor je werkgever of bij betaling met KMO-portefeuille). Ben je werknemer, dan kan je voor deze cursus tot 40 uren Vlaams opleidingsverlof opnemen! Kan je gebruik maken van opleidingscheques, dan kan je tot €31,50 besparen op deze cursus!

“Hoe inschrijven voor deze cursus?”

Neem alvast jouw identiteitskaart bij de hand, tijdens het inschrijven wordt namelijk jouw Rijksregisternummer gevraagd. Betalen kan met kredietkaart (Visa, MasterCard) of bankkaart (Maestro).

Op de inschrijvingspagina mag je de lesplaats (Oostende - Kroonlaan) negeren. De cursus wordt 100% online gegeven, maar om administratieve redenen is deze gekoppeld aan een lesplaats, al word je op geen enkel moment op deze lesplaats verwacht.

Klik op de knop Start inschrijven:

Na het inschrijven zal je via e-mail een bevestiging van de aanvraag tot inschrijving ontvangen. Een tweede bericht met de bevestiging van de inschrijving en jouw inschrijvingsformulier volgt enkele uren tot één werkdag later.

Belangrijk: Op 1 september 2022 zal je van de leraar een uitgebreid bericht ontvangen met de cursuscode en link om je te registreren op de elektronische leeromgeving van de cursus. Daarna kan je starten met de cursus. Ontving je dit bericht niet? Controleer dan zeker jouw spamfolder of stuur een berichtje naar info@cvoscala.net.

Mocht het online inschrijven niet lukken of heb je vragen bij deze procedure, contacteer ons dan op info@cvoscala.net en we helpen je verder.

Je kan ook inschrijven via één van de secretariaten van CVO Scala. De administratie is ook bereikbaar via e-mail of telefoon. Geef duidelijk mee dat je informatie wenst over of je wenst in te schrijven voor cursus met nummer 10851 'Lightroom 2 - 100% Afstandsonderwijs'.

“Grote korting voor Adobe Creative Cloud”

Je kan het inschrijvingsgeld voor deze cursus snel terugverdienen. Als cursist van CVO Scala kan je een jaarabonnement op 'Adobe Creative Cloud - Alle apps' aankopen voor slechts €75,00 in plaats van €235,95. Je krijgt dan o.a. deze programma’s een jaar lang ter beschikking: Lightroom, Photoshop, Illustrator, InDesign, Premiere Pro, Dreamweaver en Acrobat Pro. In het jaarabonnement zit ook 100 Gb cloudopslag.

Online cursus Fotobewerking met Lightroom: Grote korting voor Adobe Creative Cloud

Voordelen

68% korting voor Adobe Creative Cloud

Lightroom, Photoshop, Illustrator, Premiere, InDesign, Dreamweaver en meer...

Opleiding erkend door de Vlaamse overheid

Referentie ODB: ODB-Y00463-002
Officiële benaming: ICT in een Creatieve Context - Creatief met afbeeldingen: eenvoudige bewerkingen.

Cursus komt in aanmerking voor:

Vlaams opleidingsverlof
Krijg tot 60 uren betaald opleidingsverlof
Opleidingscheques
50% van het inschrijvingsgeld terugbetaald

Begeleiding door ervaren vakleerkracht
Microsoft 365 inbegrepen

Word, Excel, Powerpoint, Publisher en meer...

Inschrijven

Aanbod in 2022-2023

Lightroom 2 in 100% afstandsonderwijs start in september 2022.

Overzicht lessen

Alle videolessen, oefeningen en ander lesmateriaal zijn bij de start van de cursus meteen beschikbaar in de leeromgeving.
Deze cursus is momenteel in ontwikkeling. De volgorde en het aantal lessen kan nog wijzigen.

De kleurtintcurve, meestal kortweg curve genoemd, is een krachtig hulpmiddel waarmee je de helderheid en het contrast van een foto kan aanpassen. Door de curve aan te passen, kan je bepaalde delen van een foto lichter of donkerder maken en zo ook het contrast verhogen of verlagen.

Een andere toepassing van de curve is het omzetten van een ingescand kleurennegatief tot een kleurenfoto. Ook dat komt in de videoles aan bod.

Dankzij de Rode, Groene en Blauwe curves kan je geavanceerde kleurcorrecties uitvoeren, of portretfoto's een  'Instagramlook' geven.

Gesplitste tinten is een oude techniek uit de donkere kamer waarbij kleur toegevoegd werd aan de hooglichten zonder de schaduwen te beïnvloeden of vice versa.

Tegenhouden en Doordrukken zijn handelingen die in analoge fotobewerking vaak werden uitgevoerd om bepaalde delen in een foto donkerder of juist lichter te maken.   

Solarisatie, een oude techniek waarbij de helderheden omgekeerd werden door sterke overbelichting, tijdens de opname of tijdens het ontwikkelen, kan vandaag in Lightroom gesimuleerd worden.

Tenslotte bekijken we hoe je het Sepia- en Cyanotypie-proces kan simuleren met de kleurtintcurves.

Steeds dezelfde set handelingen uitvoeren is saai en contra-productief. Gelukkig hoeft dat ook niet. Verneem in deze les hoe je de bewerkingen slechts één keer uitvoert en bewaart in een Voorinstelling. Die kan je vervolgens toepassen op andere foto’s.

Een Profiel lijkt op een Voorinstelling, het past een foto aan maar overschrijft eerdere bewerkingen niet. Ze zijn vooral bedoeld om kleuren en contrasten in een foto aan te passen. We bekijken eerst de ingebouwde profielen, daarna maken we eigen profielen aan en tenslotte tonen we hoe je profielen van derden kan installeren.

Verder in deze videoles komen ook Historie en Momentopnamen aan bod en verneem je hoe je de interface van Lightroom aan jouw wensen kan aanpassen.

Via de module Kaart kan je foto’s met geotags op een wereldkaart tonen. We starten deze les met een bespreking van de mogelijkheden om foto's automatisch of half-automatisch te voorzien van een geotag, metagegevens bestaande uit lengtegraad, breedtegraad, hoogte, datum en tijdstip. Daarna bekijken we de mogelijkheden van de module Kaart om tracklogs, gemaakt via een app, te openen en er foto’s mee te laten geotaggen. 

Foto's kan je in Lightroom ook volledig handmatig geotaggen, we bekijken hoe je dit het meest efficiënt doet.

Via de module Boek in Lightroom kan je een prachtig fotoboek samenstellen en laten afdrukken door het zelfpublicatieplatform Blurb. Je kan het ook afwerken tot een pdf om zelf af te drukken, te delen of te publiceren.

We starten de les met het maken van een eenvoudige flyer.

Lightroom is uiteraard geen desktoppublishingprogramma zoals Publisher of InDesign, maar met wat kennis en geduld kan je zeker een fotoboek ontwerpen gevuld met foto's, titels, tekstblokken, paginanummers en meer. 

Vandaag worden foto’s vooral op schermen van tablets, smartphones, computers of televisies bewonderd. De beste foto’s eindigen in een fotoboek (zie vorige les). Een enkele keer kan het nuttig of nodig zijn om foto’s thuis af te drukken

In deze les bekijken we de meest interessante mogelijkheden in de module Afdrukken. Met sjablonen kan je zo efficiënt mogelijk gebruik maken van het dure fotopapier en meerdere foto's in klassieke formaten op één A4-pagina afdrukken, inclusief uitsnijdmarkeringen en watermerken. Ook het samenstellen en afdrukken van Contactbladen komt aan bod.

Je hoeft trouwens niet naar een echte printer af te drukken, je kan ook afdrukken naar JPEG-bestanden. Dat betekent dat je een mooie lay-out kan maken met meerdere foto’s op één pagina om af te werken tot één JPEG-bestand  om online te publiceren op een website of te delen via sociale media of e-mail.


Jouw mooiste of meest interessante foto’s boeien ongetwijfeld een breed publiek. Presenteer ze via de module Presentatie of maak er een videomontage van om via sociale media te delen.

In deze videoles starten we met het aanleggen van een verzameling met daarin foto’s en video's waarvan je een diavoorstelling, video of afspeelbare PDF wil maken. We tonen de mogelijkheden voor presentaties en videomontages: achtergronden, titels en teksten, overgangseffecten en muziek. De presentatie kan via Lightroom afgespeeld worden, maar we gaan het ook exporteren naar een video- of pdf-bestand of naar een reeks jpg-bestanden.

In de module Web kan je van een selectie foto’s webpagina’s maken die je op je eigen website kan publiceren. Zo kan je de hele wereld kennis laten maken met jouw fotografische talenten!

Lightroom biedt verschillende lay-outstijlen aan voor een webgalerie. In de klassieke stijl wordt in een overzichtspagina de foto's als miniaturen in een raster naast elkaar geplaatst en is er veel ruimte voor logo's, titels en tekst voorzien, zodat het geheel op een mini website lijkt. Op de afbeeldingspagina, die verschijnt wanneer je in de overzichtspagina op een miniatuurfoto klikt, kan je boven of onder de foto titels en tekst plaatsen en deze opmaken.


Foto’s maken via een computerprogramma, zoals Lightroom, heet in het jargon ‘Tethered shooting’. Tether betekent vastgebonden. Je bindt je camera vast aan de computer met de USB-kabel zodat Lightroom jouw camera kan bedienen.

Fotograferen via Lightroom biedt vooral in de studio enkele voordelen. Deze mogelijkheden komen in de les aan bod: 

 • Meteen na het afdrukken kan je het resultaat bekijken op een groot scherm en inzoomen op cruciale delen om de scherpte(diepte) te controleren. 
 • Met de camera op statief kan je gemakkelijk een reeks foto’s maken met dezelfde compositie, maar met andere belichtingsparameters of scherpstelafstanden. Dat kan onder meer nuttig zijn voor HDR en focus stacking.
 • Tijdens een fotosessie kunnen de foto’s meteen door het model of de klant bekeken en besproken worden. In een les fotografie kunnen de cursisten meteen het resultaat van een demonstratie bekijken via een projectiescherm of grote televisie.

Wie Lightroom Classic aangekocht heeft via het Fotografielidmaatschap van Adobe, kreeg er Photoshop bovenop. Vanuit Lightroom Classic kan je gemakkelijk een foto over en weer sturen naar en van Photoshop voor bewerkingen die niet mogelijk zijn in Lightroom Classic.

Er is meer software op de markt om foto’s te bewerken dan Photoshop of Lightroom. Enkele programma’s zijn zeer goed in één bepaalde taak, zoals het bewerken van portretfoto’s of van landschapsfoto’s. Sommige van die programma's kan je vanuit Lightroom oproepen. 

In deze en vorige lessenreeks hebben we in de desktopversie van Lightroom gewerkt, in Lightroom Classic dus. Voor wie ook graag zijn of haar foto’s bekijkt of zelfs bewerkt op een mobiel apparaat, is er de Lightroom app.

In deze les sturen we via Lightroom Classic foto's naar de Cloud om ze te bekijken en te bewerken in de Lightroom app. We bekijken hoe je de bewerkte foto's terug kan synchroniseren met Lightroom Classic. 

Daarna tonen we de mogelijkheid om een verzameling foto's te synchroniseren en openbaar te maken in de Cloud om ze te delen met familie en vrienden.

Leraar Joan Staels

Uw leraar

Joan Staels is fotograaf en reportagemaker en werkte ondermeer voor Vlaamse Uitgeverijen zoals Lannoo en Pelckmans. Hij publiceerde meerdere boeken over digitale fotografie en fotobewerking in eigen beheer. Joan heeft meer dan 30 jaar onderwijservaring.

Praktische info

Aantal lessen: 11
Prijs cursus: €63
Handboek: €29,95
Apart te koop via handboeken.be