Digitale fotografie 2 @home

Deze cursus is bijna volzet! Nog 3 of minder plaatsen beschikbaar. Schrijf je nu online in en start vanaf maandag 2 september 2024 met de lessen!

Digitale fotografie 2: Creatief met licht

“Verdiep op eigen tempo jouw kennis over fotografie.”

De online cursus Digitale fotografie 2 bij CVO Scala is niet gebonden aan vaste uren of aan een vaste lesplaats. Je krijgt de mogelijkheid om op eigen tempo jouw kennis over fotografie uit te breiden. Voor deze lessenreeks is een spiegelreflexcamera of een compacte systeemcamera aanbevolen. Ook een statief is voor enkele foto-opdrachten nuttig of zelfs nodig. In de videolessen komen bijzondere objectieven, macro-accessoires, fotografische filters en opzetflitsers aan bod. Het is uiteraard niet de bedoeling dat je deze ook allemaal zelf aankoopt. Een goedkope close-up lens of ander betaalbaar macro-accessoire en een polarisatiefilter of andere filter voor landschapsfotografie zijn voor deze lessenreeks weliswaar aan te raden, maar voor geen enkele van de foto-opdrachten zijn deze of andere accessoires vereist.

“Alles over objectieven, van spiegeltele tot fisheye”

Online cursus digitale fotografie: Alles over objectieven, van spiegeltele tot fisheye

In de eerste les worden de sensors in de digitale camera besproken en verneem je hoe de beeldsensor kan gereinigd worden. Daarna volgen lessen over de meest interessante objectieven (prime, macro, ultrabreedhoek, fisheye, spiegeltele, tiltshift) en hun toepassingen:

 • - maak creatieve foto’s met een bijzonder ‘bokeh’,
 • - leer hoe je opnames maakt die je samenvoegt tot de perfecte panoramafoto,
 • - simuleer het effect van een tiltshiftobjectief met (gratis) software.

“Leren fotograferen met weinig licht en in contrastrijk licht”

Online cursus digitale fotografie: Fotograferen met weinig licht

Een fotograaf heeft licht nodig, maar ook in weinig licht of in tegenlicht kunnen mooie foto's gemaakt worden. Je leert dan ook:

 • - fotograferen in weinig licht: foto’s maken van personen binnen of ‘s nachts, stillevens fotograferen in een donker museum, pleinen en gebouwen vastleggen tijdens het ‘blauwe uurtje’,
 • - sterrenhemels en sterrensporen vastleggen in één of meerdere opnames,
 • - met HDR-technieken interieurs en onderwerpen in tegenlicht gedetailleerd vastleggen, zonder over- of onderbelichting.

“Macro- en voedingsfotografie, ook zonder dure hulpmiddelen”

Online cursus digitale fotografie: Macro- en voedingsfotografie

Voor het maken van bijzondere foto's zijn soms accessoires nuttig. In de lessen over macro- en voedingsfotografie komen dan ook enkele nuttige, maar betaalbare camera-accessoires aan bod:

 • - kleine onderwerpen fotograferen met betaalbare macro-accessoires zoals een close-up lens, tussenringen, omkeer- of koppelringen,
 • - professionele voedingsfoto’s maken met enkel natuurlijk licht.

“Bijzondere landschapsfoto's met filters”

Online cursus digitale fotografie 2: Landschappen met filters

Leer hoe je bijzondere landschapsfoto’s kan maken met de hulp van fotografische filters zoals polarisatiefilters, grijsfilters en infrarooddoorlaatfilters.

“Beter flitsen met de interne flitser of een opzetflitser”

Online cursus digitale fotografie 2: Fotograferen met flitslicht

Met een flitser op de camera of losse flitser in de cameratas heb je als het ware een zonnetje bij je dat op elk moment voor extra licht kan zorgen. Flitsfotografie mag dan ook niet ontbreken in deze cursus:

 • - leer hoe je mooie foto’s kan maken met de interne flitser van de camera,
 • - ontdek de mogelijkheden van een opzetflitser voor portret- en productfotografie,
 • - maak bijzondere foto's met speciale, maar eenvoudige flitstechnieken.

“Duur en kostprijs van de cursus”

De cursus loopt over één semester van een schooljaar (20 kalenderweken). Alle foto-opdrachten moeten voor het einde van het semester ingediend zijn. Nadien krijg je nog vier weken toegang tot de videolessen en het cursusmateriaal.

De cursus kost slechts €90,00 (+€3,00 bijdrage voor het software-aanbod). Indien je dat wenst, kan je bij de inschrijving een factuur aanvragen (b.v. als zelfstandige, voor je werkgever of bij betaling met KMO-portefeuille). Ben je werknemer, dan kan je voor deze cursus tot 60 uren Vlaams opleidingsverlof opnemen! Kan je gebruik maken van opleidingscheques, dan kan je tot €46,50 besparen op deze cursus!

“Hoe inschrijven voor deze cursus?”

Neem alvast jouw identiteitskaart bij de hand, tijdens het inschrijven wordt namelijk jouw Rijksregisternummer gevraagd. Betalen kan met kredietkaart (Visa, MasterCard) of bankkaart (Maestro).

Klik op de knop Start inschrijven:

Krijg je de melding 'De inschrijvingsperiode van deze cursus is voorbij!' stuur dan zeker een bericht naar joan@cvoscala.net.

Na het inschrijven zal je via e-mail een bevestiging van de aanvraag tot inschrijving ontvangen. Een tweede bericht met de bevestiging van de inschrijving en jouw inschrijvingsformulier volgt enkele uren tot één werkdag later.

Belangrijk: Ruim voor de officiële start van de cursus zal je van de leraar een uitgebreid bericht ontvangen met de cursuscode en link om je te registreren op de elektronische leeromgeving van de cursus. Daarna kan je starten met de cursus. Ontving je dit bericht niet? Controleer dan zeker jouw spamfolder of stuur een berichtje naar info@cvoscala.net.

Mocht het online inschrijven niet lukken of heb je vragen bij deze procedure, contacteer ons dan zeker op info@cvoscala.net. We helpen je graag verder.

Je kan ook inschrijven via één van de secretariaten van CVO Scala. De administratie is ook bereikbaar via e-mail of telefoon. Geef duidelijk mee dat je informatie wenst over of je wenst in te schrijven voor de cursus 'Digitale fotografie 2 @home' met nummer 16512.

“Grote korting voor Adobe Creative Cloud”

Je kan het inschrijvingsgeld voor deze cursus snel terugverdienen. Als cursist van CVO Scala kan je een jaarabonnement op 'Adobe Creative Cloud - Alle apps' aankopen voor slechts €89,95 in plaats van €235,95. Je krijgt dan o.a. deze programma’s een jaar lang ter beschikking: Lightroom, Photoshop, Illustrator, InDesign, Premiere Pro, Dreamweaver en Acrobat Pro. In het jaarabonnement zit ook 100 Gb cloudopslag.

Online cursus digitale fotografie: Grote korting voor Adobe Creative Cloud

Wat cursisten vertellen
Enkele reacties na anonieme bevraging

Een enorme hoeveelheid aan informatie en lesinhouden! Heel veel interessante stof, en telkens heel helder uitgelegd.


Het is even aanpassen dat de lessen langer duren. Maar dat is geen probleem op zich. Ik had er op voorhand geen rekening mee gehouden hoeveel extra materiaal ik zou moeten aankopen. Dat is evenmin een probleem. Maar misschien wel leuk om op voorhand aan cursisten mee te geven, om verrassingen te vermijden.

Reactie van Joan: de videolessen zijn inderdaad langer dan in deel 1 omdat er meer tips en demonstraties in zitten. In de lessenreeks worden objectieven, filters, macro-accessoires en flitsers besproken, maar het is zeker niet de bedoeling om dit allemaal aan te kopen. Alle opdrachten mogen en kunnen uitgevoerd worden zonder accessoires, met uitzondering dan van een goed statief, een goedkoop macro-accessoire en eventueel een filter.


Leren via video opnames vind ik super, kijken wanneer ik tijd heb en herbekijken bij twijfel. Trouwens duidelijke en verstaanbare lessen, bravo !!!


Joan is een prima docent met enorme bagage, en is tevens zeer correct in de beoordelingen van de opdrachten. Ik hoop dat er ooit nog een digitale fotografie 3 in het leven geroepen wordt.


Ik zou de lessen iedereen aanbevelen. Wat ik zo tof vind is dat je naast de merkproducten/lenzen en andere accessoires ook over alternatieven vertelt.


Reeds heel veel praktische tips bijgeleerd!


Inschrijven

Aanbod september 2024

Digitale fotografie 2 @home

Voordelen

Opleiding erkend door de Vlaamse overheid

Referentie ODB: ODB-Y00463-002
Officiële benaming: ICT in een Creatieve Context - Creatief met afbeeldingen: eenvoudige bewerkingen.

Cursus komt in aanmerking voor:

Vlaams opleidingsverlof
Krijg tot 60 uren betaald opleidingsverlof
Opleidingscheques
50% van het inschrijvingsgeld terugbetaald

Begeleiding door ervaren vakleerkracht
Gratis Skylum Aurora HDR!

Voor het maken van HDR-foto's.

Microsoft 365 inbegrepen

Word, Excel, Powerpoint, Publisher en meer...

62% korting voor Adobe Creative Cloud

Lightroom, Photoshop, Illustrator, Premiere, InDesign, Dreamweaver en meer...

Overzicht lessen

Alle videolessen, oefeningen en ander lesmateriaal zijn bij de start van de cursus meteen beschikbaar in de leeromgeving.

Een digitale spiegelreflexcamera heeft niet één maar meerdere sensors. In deze les bekijken we de details over de autofocussensor, de lichtsensor en de beeldsensor.

Een stofje of oliedruppel op de sensor? Na deze les weet je perfect hoe je zelf de sensor kan reinigen.

Op een zonnige dag met veel licht zijn zowel de polarisatiefilter als de grijsfilter interessante filters voor creatieve landschapsfotografie.

De polarisatiefilter is een zeer veelzijdige filter die luchten contrastrijker en kleuren meer verzadigd kan maken. Door het verminderen van warmtenevels kan het ook contrastrijke en scherper ogende foto's opleveren.

Een sterke grijsfilter, zoals een ND1000-filter, kan wolken doen bewegen, water vervlakken en... toeristen laten vervagen. Al deze effecten komen aan bod.

Ook in deze les komen filters aan bod die je niet of moeilijk perfect kan simuleren met fotobewerkingsprogramma's.

De infrarooddoorlaatfilter is de moeilijkste filter om mee te fotograferen, omwille van de erg lange sluitertijden. Bij sommige camera's wordt fotograferen met deze filter zelfs bijna onmogelijk. Daarom kijken we eerst hoe je kan controleren of jouw camera geschikt is voor infraroodfotografie

Een sterfilter is vandaag minder populair dan in de jaren 80 van de vorige eeuw. Toch kan je er letterlijk schitterende foto's mee maken. 

De laatste filter in het rijtje, de nachtfilter, kan er voor zorgen dat er minder lichtvervuiling zichtbaar is op nachtfoto's. Deze filter kan interessant zijn voor wie graag sterrenhemels en sterrensporen fotografeert.

Deze les start met de vraag of je wel een objectief, lens of glas nodig hebt om een foto te kunnen maken.

Daarna krijg je informatie over de algemene eigenschappen van objectieven.

Verder in deze les maak je vooral kennis met het standaard prime-objectief. Wat maakt dit objectief zo bijzonder en wat zijn de typische toepassingen? Je krijgt tenslotte ook enkele tips bij de aankoop van zo'n prime-objectief.

Voor interieurs, landschappen en stadsfotografie zijn ultrabreedhoekobjectieven bijzonder nuttig. We bespreken dan ook uitgebreid een aantal van deze objectieven en hun toepassingen.

Wie ultrabreedhoek nog niet breed genoeg vindt, zal interesse hebben in fisheye-objectieven. In deze les worden dan ook enkele van deze objectieven gedemonstreerd en verneem je ook wat het verschil is tussen een circulaire en een diagonale fisheye.

We hebben al gewerkt met prime-objectieven en met ultrabreedhoek- en fisheye-objectieven. Maar er zijn nog enkele objectieven die voor bijzondere effecten in foto's kunnen zorgen. In deze les komen de volgende objectieven aan bod:

 • Het macro-objectief
 • De spiegeltele
 • Het tilt-shiftobjectief

We bekijken de typische toepassingen van deze objectieven, maar ook de goedkopere alternatieven komen aan bod.

Voor het maken van opnames voor een brede of hoge panoramafoto zijn een aantal camera-instellingen cruciaal. We starten deze les dan ook met de juiste instellingen en werkwijze voor een perfect eindresultaat. In de les wordt een ultrabreedhoeklens gebruikt, maar je kan de werkwijze zeker ook toepassen met een standaard zoomobjectief of met een compactcamera.

Via Photoshop en gratis software gaan we de opnames samenvoegen tot een perfect eindresultaat.

In zeer contrastrijke omstandigheden, zoals in tegenlicht, slaagt de camera er niet in om alle helderheden vast te leggen. Het dynamisch bereik van de camera is te beperkt. Door meerdere opnames te maken en die achteraf samen te voegen tot een foto met een hoog dynamisch bereik of HDR, krijgen we een mogelijkheid om dit probleem op te vangen. 

We bekijken tijdens deze les meerdere methodes om een reeks opnames te maken die tot een perfect eindresultaat zullen leiden. Er zijn technieken met en zonder camera-accessoires.

In deze les zie je drie programma's voor HDR aan het werk: Lightroom ClassicHDR Efex Pro 2 uit de Google Nik collection en Skylum Aurora HDR. Die laatste twee programma's zijn niet meer gloednieuw, maar ze kunnen zeer mooie resultaten opleveren en vooral, ze zijn volledig gratis te downloaden.

Verneem hoe  je  simpelweg met binnenvallend daglicht een gerecht op een mooie, professionele manier kan fotograferen. Behalve een camera, een wit blad papier en eventueel een statief heb je geen flitsers of andere dure accessoires nodig om voedingsfoto's te maken die niet zouden misstaan in een kookboek!

Naast een macro-objectief kan je ook met goedkope accessoires close-up- en macrofoto's maken. In deze les worden ze uitvoerig gedemonstreerd en ontdek je de voor- en nadelen en het gebruiksgemak van elk item. Deze accessoires komen aan bod:

 • Close-up lens met +10 dioptriewaarde
 • Macro tussenringen in combinatie met een prime-objectief
 • Omkeerring in combinatie met een oud objectief
 • Koppelring in combinatie met twee moderne objectieven

Een camera heeft licht nodig, maar ook met weinig licht, zoals binnen, 's nachts of 's avonds, kan je mooie en interessante portretfoto's maken, zonder flitslicht te moeten gebruiken. Voor portretfotografie bij weinig licht is een lichtsterk prime-objectief nuttig.

In een museum mag je geen statief gebruiken en ook flitslicht is vaak niet toegelaten. Hoe je zelfs dan, in zeer weinig licht, toch een scherpe foto kan maken van een stilleven, zonder veel beeldruis, verneem je eveneens in deze les.

Voor straten en pleinen 's nachts is een statief nuttig of zelfs noodzakelijk. Maar vooral fotograferen op het juiste moment, bijvoorbeeld tijdens het 'blauwe uurtje', is bij nachtfotografie cruciaal.

In deze videoles worden alle opties besproken om een mooie sterrenhemel, eventueel met sterrensporen, te fotograferen.

Een sterrenhemel maak je in één opname met een sluitertijd ingesteld volgens de '500-regel'.

Sterrensporen kunnen in één opname gemaakt worden, maar met meerdere opnames is het resultaat beter en indrukwekkender. De opnames kan je samenvoegen met Photoshop of met een gratis fotobewerkingsprogramma.

Met een prime-objectief, zoals een 50mm 1:1.8 en lichtpuntjes kan je proberen om een illusie met bokeh te fotograferen. Met wat creativiteit kan je het bokeh zelfs een bijzondere vorm geven.

Ook zonder prime-objectief lukt dit effect, al zal het misschien iets minder spectaculair zijn. Het is zeker het proberen waard.

Werken met flitslicht is niet zo eenvoudig. Je ziet het effect van het licht immers pas na de opname. In deze les leer je, in vier duidelijke stappen, hoe je betere foto's kan maken met de interne flitser van de camera. Die kennis kan je toepassen voor het maken van een avond- of nachtportretfoto met de interne flitser.

De interne flitser heb je altijd ter beschikking, maar die is weinig krachtig en kan je niet naar het plafond richten voor een mooiere indirecte belichting.

De opzetflitser is krachtiger en bij de meeste modellen kan je de kop naar alle richtingen kantelen zodat je via een muur of plafond kan flitsen. We bekijken eerst de eigenschappen van een goede opzetflitser en gaan vervolgens het lijstje 'beter flitsen' van de vorige les opnieuw toepassen.

Met de interne flitser of opzetflitser kan je op elk moment het nodige licht laten schijnen op jouw onderwerp. Hoewel de sluitertijd weinig rol speelt bij flitsfotografie, zal je toch niet met om het even welke sluitertijd een foto met flitslicht kunnen maken. De les start dan ook met het begrip flitssynchronisatietijd, de kortste sluitertijd waarbij je nog wel kan flitsen.

Daarna slaan we een creatieve weg in. Deze vier bijzondere flitstechnieken komen aan bod voor o.a. creatieve portretfotografie:

 • Flitsen met een lange sluitertijd: flitsfunctie Slow of Rear (flitsen bij het eerste of tweede gordijn).
 • Flitsen met een te korte sluitertijd: plaats de persoon letterlijk in de schijnwerpers.
 • Flitsen met korte sluitertijden: maak professionele portretfoto's in zonnig daglicht met een externe flitser in de mode hogesnelheidssynchronisatie (high speed sync).
 • Stroboscopisch flitsen: toon momenten in een bewegend onderwerp via meerdere flitsen in één opname.

Leraar Joan Staels

Uw leraar

Joan Staels is fotograaf en reportagemaker en werkte ondermeer voor Vlaamse Uitgeverijen zoals Lannoo en Pelckmans. Hij publiceerde meerdere boeken over digitale fotografie en fotobewerking in eigen beheer. Joan heeft meer dan 30 jaar onderwijservaring.

Praktische info

Aantal lessen: 17
Prijs cursus: €93
Handboek: €24,95
Apart te koop via handboeken.be

De cursus start opnieuw in
september 2024

Inschrijven kan online (zie hierboven) of via één van de secretariaten.