Digitale fotografie 2 verkort

Online cursus 'Digitale fotografie 2 verkort'

Online cursus digitale fotografie 2: Creatief met licht - verkort

“Verdiep op eigen tempo jouw kennis over fotografie.”

De online cursus Digitale fotografie 2 bij CVO Scala is niet gebonden aan vaste uren of aan een vaste lesplaats. Je krijgt de mogelijkheid om op eigen tempo jouw kennis over fotografie uit te breiden. Voor deze lessenreeks is een spiegelreflexcamera of een compacte systeemcamera aanbevolen al kan je alle lessen ook actief meevolgen met een degelijke compactcamera. Ook een statief is voor enkele foto-opdrachten nuttig. In deze korte cursus komen geen objectieven, accessoires of opzetflitsers aan bod. Voor alle foto-opdrachten volstaat enkel een camera en eventueel een statief.

“Foto's maken in weinig licht en in contrastrijk licht”

Online cursus digitale fotografie: Fotograferen met weinig licht

Een fotograaf heeft licht nodig, maar ook in weinig licht of in tegenlicht kunnen mooie foto's gemaakt worden. Je leert in deze cursus:

  • - fotograferen in weinig licht: foto’s maken van personen binnen of ‘s nachts, stillevens fotograferen in een donker museum, pleinen en gebouwen vastleggen tijdens het ‘blauwe uurtje’,
  • - met HDR-technieken interieurs en onderwerpen in tegenlicht gedetailleerd vastleggen, zonder over- of onderbelichting.

“Fotograferen zonder dure hulpmiddelen”

Online cursus digitale fotografie verkort - voeding en panorama

Voor het maken van bijzondere foto's zijn speciale objectieven en accessoires nuttig, maar ook zonder kan je prachtige foto's maken:

  • - brede of hoge onderwerpen kan je in meerdere opnames fotograferen en nadien samenstellen tot een panoramafoto, ook met gratis software,
  • - leer professionele voedingsfoto’s maken met enkel natuurlijk licht,

“Beter flitsen met de interne flitser”

Online cursus digitale fotografie 2: Fotograferen met flitslicht

Met de flitser van de camera heb je als het ware een minizonnetje bij je dat op elk moment voor extra licht kan zorgen. Één les over flitsfotografie mag dan ook niet ontbreken in deze cursus:

  • - leer in vier duidelijke stappen hoe je mooie foto’s kan maken met de interne flitser van de camera.

“Duur en kostprijs van de cursus”

Deze éénmalige cursus loopt tot de paasvakantie. Alle foto-opdrachten moeten voor het begin van deze vakantie ingediend zijn. Nadien krijg je nog tot eind juni toegang tot de videolessen en het cursusmateriaal.

De cursus kost slechts €30,00 (+€3,00 bijdrage voor het software-aanbod). Indien je dat wenst, kan je bij de inschrijving een factuur aanvragen (b.v. als zelfstandige, voor je werkgever of bij betaling met KMO-portefeuille). Ben je werknemer, dan kan je voor deze cursus tot 20 uren Vlaams opleidingsverlof opnemen! Kan je gebruik maken van opleidingscheques, dan kan je tot €16,50 besparen op deze cursus.

“Hoe inschrijven voor deze cursus?”

Deze cursus is volledig volzet voor januari 2022. Inschrijven is dus niet meer mogelijk. De cursus kan opnieuw aangeboden worden in september 2022.

“Grote korting voor Adobe Creative Cloud”

Je kan het inschrijvingsgeld voor deze cursus meteen terugverdienen. Als cursist van CVO Scala kan je een jaarabonnement op 'Adobe Creative Cloud - Alle apps' aankopen voor slechts €75,00 in plaats van €235,95. Je krijgt dan o.a. deze programma’s een jaar lang ter beschikking: Lightroom, Photoshop, Illustrator, InDesign, Premiere Pro, Dreamweaver en Acrobat Pro. In het jaarabonnement zit ook 100 Gb cloudopslag.

Online cursus digitale fotografie: Grote korting voor Adobe Creative Cloud

Voordelen

Opleiding erkend door de Vlaamse overheid

Referentie ODB: ODB-Y00463

Cursus komt in aanmerking voor:

Vlaams opleidingsverlof
Krijg tot 20 uren betaald opleidingsverlof
Opleidingscheques
50% van het inschrijvingsgeld terugbetaald

Begeleiding door ervaren vakleerkracht
Gratis Skylum Aurora HDR!

Voor het maken van HDR-foto's.

Microsoft 365 inbegrepen

Word, Excel, Powerpoint, Publisher en meer...

68% korting voor Adobe Creative Cloud

Lightroom, Photoshop, Illustrator, Premiere, InDesign, Dreamweaver en meer...

Inschrijven

Aanbod januari 2022

Digitale fotografie 2 verkort in afstandsonderwijs start in januari 2022.

Overzicht lessen

Alle videolessen, oefeningen en ander lesmateriaal zijn bij de start van de cursus meteen beschikbaar in de leeromgeving.

Een camera heeft licht nodig, maar ook met weinig licht, zoals binnen, 's nachts of 's avonds, kan je mooie en interessante portretfoto's maken, zonder flitslicht te moeten gebruiken. 

In een museum mag je geen statief gebruiken en ook flitslicht is vaak niet toegelaten. Hoe je zelfs dan, in zeer weinig licht, toch een scherpe foto uit de hand kan maken van een stilleven, zonder veel beeldruis, verneem je eveneens in deze les.

Voor straten en pleinen 's nachts is een statief nuttig of zelfs noodzakelijk. Maar vooral fotograferen op het juiste moment, bijvoorbeeld tijdens het 'blauwe uurtje', is bij avond- en nachtfotografie cruciaal.

In zeer contrastrijke omstandigheden, zoals in tegenlicht, slaagt de camera er niet in om alle helderheden vast te leggen. Het dynamisch bereik van de camera is te beperkt. Door meerdere opnames te maken en die achteraf samen te voegen tot een foto met een hoog dynamisch bereik of HDR, krijgen we een mogelijkheid om dit probleem op te vangen. 

We bekijken tijdens deze les meerdere methodes om een reeks opnames te maken die tot een perfect eindresultaat zullen leiden. Er zijn technieken met en zonder camera-accessoires.

In deze les zie je drie programma's voor HDR aan het werk: Lightroom ClassicHDR Efex Pro 2 uit de Google Nik collection en Skylum Aurora HDR. Die laatste twee programma's zijn niet meer gloednieuw, maar ze kunnen zeer mooie resultaten opleveren en vooral, ze zijn volledig gratis te downloaden.

Verneem hoe  je  simpelweg met binnenvallend daglicht een gerecht op een mooie, professionele manier kan fotograferen. Behalve een camera, een wit blad papier en eventueel een statief heb je geen flitsers of andere dure accessoires nodig om voedingsfoto's te maken die niet zouden misstaan in een kookboek!

Voor het maken van opnames voor een brede of hoge panoramafoto zijn een aantal camera-instellingen cruciaal. We starten deze les dan ook met de juiste instellingen en werkwijze voor een perfect eindresultaat.

Via Photoshop, Lightroom of gratis software kan je de opnames samenvoegen tot een mooie panoramafoto.


Werken met flitslicht is niet zo eenvoudig. Je ziet het effect van het licht immers pas na de opname. In deze les leer je, in vier duidelijke stappen, hoe je betere foto's kan maken met de interne flitser van de camera. Die kennis kan je toepassen voor het maken van een avond- of nachtportretfoto met de interne flitser.

Leraar Joan Staels

Uw leraar

Joan Staels is fotograaf en reportagemaker en werkte ondermeer voor Vlaamse Uitgeverijen zoals Lannoo en Pelckmans. Hij publiceerde meerdere boeken over digitale fotografie en fotobewerking in eigen beheer. Joan heeft meer dan 30 jaar onderwijservaring.

Praktische info

Aantal lessen: 6
Prijs cursus: €33
Handboek: €24,95
Niet verplicht, apart te koop via handboeken.be

De cursus start in
januari 2022

Inschrijven kan online (zie hierboven) of via één van de secretariaten.